Kis kacsa fürdik

Kis kacsa fürdik

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásDallamában, szövegmotívumaiban is az egyik legelterjedtebb pár-választó körjáték. Lényegében ugyanaz a négysoros strófa ismétlődik végig, változatos ritmus-aprózásokkal. Az „akit szeretsz, kapd el” sornál a középen álló, vagy táncoló párt választ, akivel a dal végéig táncol. A „hopp szüle tisztán” kezdetű rész a felnőttek lakodalmi dalaiból átvett sorok, s mint ilyen, a felnőttkorba érés vágyát kifejező szinoníma. A „mikor a menyasszonyt eskünnyi viszik” szövegrész a lakodalmi meny-asszonyfektetést leggyakrabban kísérő szöveg, a játék szövegében tehát szokáselemek őrződtek meg.
AdatközlőKis Lajosné
CímErősíteni szíveket