Kis kácsa fürdik fekete tóba

1. Kis kácsa fürdik, fekete tóba,
Kiráj küldött sárga csizmát, húzd föl a lábadra,
ölej, csókolj, akit szeretsz.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
HozzászólásOrszágosan elterjedt nagyon gazdag játék és dallamtípus. A MNT I. köte-tében több mint 30 változata található a magyar nyelvterületről. Sok esetben más ütempáros dallamokkal kapcsolódva egész dallamfűzért alkotnak. Szintén párcserélő játék. Körbe jártak. Egy a kör közepén állt. Az ének végén a középen lévő egyet kiválasztott magának, aki aztán a kör közepére került. A játék menetét az énekes így mondta el: „Körbe mentünk, egy vót benne a körbe, aztán megfogta a másikot: – ölelj, csókolj, akit szeretsz – és akkor megpërdítette a körbe. Megint kezdték újból. Igen, ezt csak kislányok szokták. Én is iskolába hat évig jártam. Játsztuk ezt. Az vót a mi játékunk. Tizenkét évig.” Dallama alaphangon záró, dúr trichord dallam, határozott szinkópákkal.
AdatközlőBányi Antalné ReczikaTeréz
Módosítás dátuma2014. január 11.