Ide hoztak nagy búre

1. Ide hoztak nagy búre,

Százszor ëgymásután,
Vasárnap dílután.

MűfajFelnőttek népdalai / alkalomhoz nem kötött dal
TelepülésBéd [Bádice]
HozzászólásTulajdonképpen ez a lakodalmi ének két dallamból állt össze. A 7, 7, 6, 6, szótagszám is ezt a feltevést igazolja. Az utótag, ami feltehetően virágének, más nagyobb szótagszámú előtagokkal is kapcsolódott. Ez esetben az előtag az előző dallam előtagja, amely összekapcsolódott a virágénekkel. Egy koloni változat előtagja két 12 szótagú sorból áll, amit akár négysorosnak is értelmezhetünk: Végigmegyëk, végig, a kolonyi utcán, Az' se mondja sënki, gyerë bë ibolyám. Gyerë bë ibolyám, csókold mëg az arcám, Én is mëgcsókolom, százszor ëgymásután. |: Százszor ëgymásután, Vasárnap délután. :| De akad példa a 14 szótagú előtagokkal való kapcsolatra is. Pl.: a „Ha az ördög olyan vóna, talicskára tënne” kezdetű.
Adatközlőözv. Fülöp Imréné Gaál Mónika
Módosítás dátuma2011. szeptember 14.