Hej Sár elő Sár elő

Hej Sár elő Sár elő

MűfajFelnőttek népdalai / tréfás, gúnyos dal
GyűjtőBartók Béla
MegyeKomárom
TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
HozzászólásForrás: BR 1052, Publ.: MND: 182. Vp 267, B.B. 1924 – 182, Egyetemes gyűjtemény 368. Hétszótagú, A A B C szerkezetű, 3 (1) 3 sorzárlatú, plagális dúr dallam. (Kotta) Bartók egy versszakkal közli. A második versszakát valószínűleg azért nem közölte, mert a hétszótagú sorok itt hatszótagúvá módosultak. A dallam szerkezete mindkét versszakban A A B C szerkezetű. A második vers dallamának kadenciái 3 (1) 3- ra módosulnak. Bartók könyvének jegyzetében a következő olvasható: „Tréfás játékdal, mulatságban, sántikálva énekelték. Var.: Bartalus I. 126. sz.” Bárdos Lajos: János bácsi hegedűje című népdalfeldolgozásában a dallamot kibővítette még egy sorral, hogy kánonban is lehessen énekelni. A dallam szerepel még Bartók: 44 hegedű duójában is. „Felmerül a kérdés: mi lehet az a „sárelő”? Erősen kísért az a gondolat, hogy a Sár éppúgy személynév, mint a Beke. Bőségesen előforduló helységneveinkben is ilyen értelemben szerepel. Pl. Abasár, Sárszentlőrinc, Sárpilis, Sárvár stb. A dal szövege előszólítja Sárt úgy, mint a sánta Bekét. Hej Sár elő! Azaz: Hej Sár, gyere csak elő! Semmiképpen nem az utcai sár elejét emlegeti a szöveg, vagy a sánta Beke mellett sarat híná „elő”. A Sár szót ezért nagybetűvel kellene írni, s különválasztva az elő-től.” (Barsi E. megjegyzése.)
Adatközlőasszony
Születés éve70 éves