Gólya néni mit kerülöd az én házam táját?

– Gólya néni, mit kerülöd az én házam táját?

Kategóriaszöveges gyűjtés
MűfajGyermekek népdalai / leánykérő játék
MegyeKomárom
TelepülésTany [Tôň]
HozzászólásSzerepváltó és szerepcserélő körjátékok: Leánykérő // Az egész magyar nyelvterületen elterjedt játéktípus. Az alábbi párbeszéd a legtöbb helyen a Most viszik, most viszik Danikáné lányát szövegű játékdal után következik. Apácaszakállason és Tanyon, a két gyűjtőhelyünkön a párbeszéd elszakadt a dallamtól, akárcsak a Lengyel László hidasjátéknál, amelynek már csak a töredékeit lehet a Csallóközben megtalálni. // Fiúk, lányok közösen játszották. Kézfogással körbe álltak. A kör közepén állt egy játékos, aki kérdezett. A körön kívül álló válaszolt. A „piros almát árul ott” szövegre szótagonként számolta a gyerekeket. Akire az utolsó szótag esett, az kiugrott a körből és futásnak eredt. A körön kívül álló kergette. Ha nem tudta utolérni, az visszaállt elhagyott  helyére. Ha utolérte a kergető, akkor ő állt a helyére.
AdatközlőSzeder Sándorné Németh Eszter
Leltári számag-tibor-aranykert-072-b