Fehér liliomszál ugorj a Dunába

Fehér liliomszál ugorj a Dunába,
Meg is törölközzél.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
MegyePozsony
TelepülésNagyszarva [Rohovce]
HozzászólásSzerepváltó és szerepcserélő körjátékok: Fehér liliomszál // Elég ritka a magyar énekes népi játékok között az olyan, ahol a résztvevők „eljátsz-szák” a dal szövegét. Az ilyen játékok többsége vagy más népek játékaiból, vagy népies műdalokból került a gyermekek játékanyagába. Mint pl. Csákváron volt egy kápolna, Repülve jön jön egy madárka vagy Nyuszi ül a fűben. Kivételt képez a Fehér liliomszál vagy hasonló kezdetű régi magyar játékdal, amely az egész magyar nyelvterületen elterjedt típus. A szöveg az ősi hiedelemvilág szépség-varázslását és a víz általi megtisztulást idézi. A hiedelem szerint – amely a Csallóközben is ismert volt –, aki nagypénteken hajnalban a harmatban, patakban vagy folyóban megmosakszik, megszépül. A játékhoz a gyerekek körbeállnak vagy összefogózva körbejárnak, s valamennyien énekelnek. Egy közülük a kör közepén áll és eljátssza mindazt, ami a dal szövegében elhangzik.
AdatközlőCsölle Andrásné Marsall Erzsébet
Leltári számag-tibor-aranykert-061