Elment az uram

Elment az uram

Hogy në szerësse
Többé a papot.

MűfajFelnőttek népdalai / tréfás, gúnyos dal
TelepülésNagyhind [Veľké Chyndice]
HozzászólásA nemzetközi táncdivatok a Kárpát-medence népeit sem kerülték el. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a 16. századi divatos táncdallam a „Volta” nálunk is meghonosodott.17 Kodály Zoltán Nyitra-vidéki gyűjtéséből ismerünk egy ilyen dallam változatát, amit 1909-ben Berencsen talált.18 A dallammal kapcsolatban megjegyzi: „Sokfelé él még nálunk ez a dallam, különösen feleakkora, nyolcütemes változataiban, amelyek tehát terjedelemben is egyeznek a Volta-val.” 19 Az itt közölt, Nagyhinden gyűjtött dallam is ilyen: öt szótagú izometrikus sorokból álló, kishangterjedelmű, 6 (4) 1 záróhangú, A B C D szerkezetű dallam. Ez a volta dallam, azonos szöveggel szélesen elterjedt a Nyitra-vidéki magyarok között.
AdatközlőMiklás Gyuláné Baráth Rozália, Miklás Istvánné Mikle Erzsébet, Miklás Andrásné Mikle Mária, Mikle Istvánné Galaba Margit
Módosítás dátuma2012. december 31.