De sokat arattam a nyáron

De sokat arattam a nyáron,

MűfajFelnőttek népdalai / alkalomhoz nem kötött dal
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásAz aratás témájával sok népdal foglalkozik, hiszen az év legnagyobb munkái közé tartozott. Általában ugyanaz az aratóbanda járt minden évben ugyanahhoz a gazdához. Még a viszonylag kisebb gazdához is eljött valamilyen sokgyermekes család, akár más községekből is átjártak részesbe aratni. „Még a nagyobb gazdalegíny is elmënt szógányi... mer nem vót akkora mód, ha vót neki egy öt-hat hód födje. Abbú nem ëttek nyócan.” (Vighné) Az aratás ideje alatt amúgy sem sok idő maradt az alvásra, Balonyon meg a búcsú éppen az aratás idejére esett. Ilyenkor aztán a bál után, hajnalban lefekvés nélkül mentek ki a földekre.
AdatközlőVígh Júlia
CímErősíteni szíveket