Csöm csöm gyűrű arany gyűrű

Csöm csöm gyűrű arany gyűrű,
Nála, nála kisfiamnál,
Itt csörög, itt börög,
Itt a kű.

Pásztor, gyere elő, megsült a sós lepény!
Akkor ment keresnyi sorba, hogy kinél va a kű. Akinél sejtette, hogy ott van, ráütött a kezire. Ha nem találta el, újra ő súnyt.

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
MegyePozsony
TelepülésVajka [Vojka nad Dunajom]
HozzászólásEgyszerűbb körjátékok: Gyűrűsdi // Az egész nyelvterületen elterjedt, változatokban igen gazdag játéktípus. Cselekményének lényege a következő: a játékosok sorba vagy körbe ülnek (néha állnak), elől összezárt tenyerekkel. Mindannyian énekelnek, miközben az egyik játékos (az osztó, adogató, dugdosó, gyűrűs, angyal stb.) összetett tenyerei között egy gyűrűvel (vagy más apró tárggyal) sorra beleteszi a kezét a többi játékos tenyerébe, majd a dal végén a gyűrűt észrevétlenül valamelyikük kezében hagyja. Ekkor behívja azt a játékost, akit kiküldtek vagy félreállítottak, hogy találja meg a gyűrűt. Ha megtalálja, szerepet cserélnek, ha nem találja meg, vagy új keresőt választanak, vagy őt küldik ki újra, és zálogot ad.
AdatközlőTakács Istvánné
Leltári számag-tibor-aranykert-058-b