Csicsíjjá babájja

Csicsíjjá babájja

MűfajGyermekek népdalai / bölcsődal
GyűjtőNagy Iván
MegyeGyőr
TelepülésBalony [Baloň]
HozzászólásDallamvezetése nem a gyermekdalokéra hasonlít, hanem inkább a dudanótákra emlékeztet. Improvizáltnak tűnik, dudamotívumokból felépült egység (az adatközlő más esetben is igen változatosan tudott variálni a dudamotivikából), esetleg eredetileg más funkciójú dallam is lehetett. Az ilyen dalokat a népzenetudomány kötetlen szerkezetűekként tartja számon. (Lázár Katalin: Altatók) Az altatódalokat egyébként a csecsemőkortól folyamatosan hallották a gyerekek, a felcseperdő kislányok pedig játékbabáikat és később saját gyerekeiket is e dalocskákkal ringatták álomba. Következésképpen a bölcsődalok viszonylag sokáig ott voltak az emberek tudatában. Így, mint a legtöbb gyermekjátékdal, egész életükön át végigkísérték őket.
AdatközlőPente Teréz
CímErősíteni szíveket