Az igaz Messiás már eljött

1. Az igaz Messiás má‘ elgyütt,

Kánya menyegzőbe. (4. sor dallama)

MűfajFelnőttek népdalai / lakodalmas nóta
GyűjtőHuszár Ágnes / Pelle Andrea
TelepülésNagycétény [Veľký Cetín]
HozzászólásKánai menyegző. A lakodalmi ebéd közben énekelték. A templomban is énekelték, mikor az evangélium arról szól, hogy megülik a kánai menyegzőt. Beszélgetés az énekessel: Énekes: S ebbe a kánya menyegzőbe, amikor ez... januárba van... fassang..., amikor a templomba az evangélium a kánai menyegzőről szól, azon a napon szokik lennyi vasárnap, estefelé a kánai menyegző. Akkor összegyün ott a falu népe, aki akar, mindenki mehet, ki van hirdetve, hogy hol lesz, hol tartják. Ezelőtt házakná szokták, de má most a kultúrházba, mer hát nőtt mindig a létszám. Aztán má úgy, hogy nem fértek be a házho, és a kultúrházba tartják. Akkor aki gyün a kánai menyegzőbe, egyik pogácsát hoz, a másik süteményt hoz, a harmadik kalácsot, emberek, azok bort hoznak többnyire, fánkot. Mindenki hoz valamit, és imádságok vannak, imádságok, énekek, s az közbe. Gyűjtő: Milyen imádságok vannak olyankor? Mit szoktak imádkozni? Énekes: A rózsafüzéreket elimádkozzák, aztán litániát imádkoznak. Gyűjtő: Milyet? Énekes: Azt is..., a Jézus neve, az a legtöbbször, az a litánia van. Aztán olyan Jézus neviről szóló énekek vannak, olyan, ami az imakönyvbe is megvan, de még azon kívű vannak olyanok is, amik, azok vá‘takoznak. Nem mindig ugyanaz van, minden éven ugyanaz, váltogatják a énekeket. Gyűjtő: Azt hogy, ki határozza meg, hogy mi lesz? Énekes: Hát, vannak idősebb asszonyok, azok má olyan nyolcvan év..., hetventől nyolcvan évig, azok a előimádkozók. Aztán azok döntik el, hogy mi legyen énekőve, mi legyen imádkozva. Gyűjtő: És ez mióta megyen? Énekes: Ez má nagyon régen van. Úgy hallottam, má én arra nem is emlészek, hogy még táncónyi is szoktak valamikor, de hát má most olyan imádságos, énekes áhitattá szelídült ez a kánai menyegző. Úgyhogy most semmi tánc. Gyűjtő: És ezt az éneket is el szokták ott énekelni? Énekes: Ezt is, igen. Ez mindig el van énekőve. Gyűjtő: És utána nem énekelnek még egy Szent János áldását? Nem köszöntenek így? Énekes: Nem. Gyűjtő: Mér van ennek itt ilyen nagy tadíciója? Énekes: Ez így megmaradt, nem tudom, hogy mé maradt meg. Gyűjtő: Ezt még külön is megülik. Énekes: Igen, külön, ez minden évben. Gyűjtő: És férfiak, nők is mennek rá? Énekes: Férfiak is. Még az van, hogy ott föl vannak őtöztetve, menyasszony is van, vőlegény is van, koszorúslányok vannak, meg a dorozsbák, a vőfények, és azok elmennek a plébánosér. Elhívják. Énekszóval mennek, és akkor hozzák nagy énekszóval, aztán bejönnek. Gyűjtő: És mit énekelnek? Énekes: Ilyen lagzis éneket.
AdatközlőPresinszky Józsefné Szőke Mónika
Leltári számSzlovákiai Magyar Művelődési Intézet Népzenei Adattára, Nyitra_2004_033