Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Négy határon át vetélkedő – VIDEÓ 1.

Négy határon át vetélkedő – VIDEÓ 1.

Négy határon át címmel interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt tartottak a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért. A Nagymegyeren megrendezett felvidéki döntő a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósult meg, amelyen 17 település 17 alapiskolájának felső tagozatos diákjaiból verbuválódott 20 csapata vett részt. Persze nem csak a csallóközi falvak tanintézetei képviseltették magukat, messzebbről is érkeztek versenyzők, mint például Pelsőcről, Bátkáról és Ipolyvarbóról.
A vetélkedőt a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói közösen szervezték: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság (lebonyolító: Kovászna Megyei Művelődési Központ). Célja, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Huszár László megnyitója, a zsűri bemutatása és Varga Zaránd Ágoston (Kodály Z. Alapiskola, Dunaszerdahely) citerázott:

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntője:

Vendégeink között köszönthettük:
V. Németh Zsoltot, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost (Agrárminisztérium, Budapest), Bárdos Gyulát – a Csemadok országos elnökét – Varga Tamást a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnökét, a zsűri tagját – Dr. Pető Pétert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnökét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnökét – Balogh Gábort, a Csemadok regionális alelnökét – Varga Pétert, a Felvidéki Értéktár Bizottság általános alelnökét – Czibor Angelikát, a Tarczy Lajos Alapiskola igazgatóját, Hetényről, a zsűri tagját – Szanyi Máriát, a Kincskeresők mozgalom vezetőjét, a zsűri tagját – Máté Máriát, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság igazgatóját, a zsűri tagját.

A vetélkedő számos újdonságot hozott magával. Négy külhoni magyar régió különböző szemléletét, más-más rendszerét kellett úgy összehangolni, hogy a magyar érték nemzeti önazonosságunkat erősítse szülőföldünkön: Felvidéken, Muravidéken, Vajdaságban és Erdélyben. Teret biztosítson a négy régió értékei együttes megismerésének, de legfőbb feladatát teljesítve a szülőfalu értékeinek megismerését, feltérképezését, ezek visszahozását segítse, hogy a megváltózott korban, a jelenünkben és az elképzelt jövőnkben újból élni tudjon. Garancia erre a felvidéki fiatal értékőrzők népes csapata – becenevén a négyhatáros vetélkedő. Húsz tettre kész vetélkedős csapat felkészítőikkel – Ungvidéktől Csallóközig, majd’ fél évet szántak rá településük megismerésére. 58 helyi értékkel gyarapították a Felvidéki Magyar Értéktárat. Mindezen kívül digitális kaput nyitottak a világra is, hiszen a világhálón már meg is jelentek ezek a jó tartalmak.
A vetélkedő ideje alatt drukkerjátékot is indítottunk, a 12 149 drukkerszavazatból, mi felvidékiek 7 690 szavazatot biztosítottunk, vagyis az összes drukkerszavazat 63,3 %-át.

A vetélkedő a HUNG-2018 pályázat támogatásával valósult meg (Agrárminisztérium, Hungarikum főosztály).

Forrás: Magyar Interaktív Tevízió, SZMMI
Folytatása következik.

Rövid URL
ID108017
Módosítás dátuma2019. április 3.

Hibát talált?

Üzenőfal