Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Négy határon át vetélkedő, felhívás

Négy határon át vetélkedő, felhívás

Erdély, Muravidék, Vajdaság, Felvidék

Kicsoda? A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság (lebonyolító: Kovászna Megyei Művelődési Központ)

közösen

Mit csinál? „Négy határon át“ interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért

Miért? Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.

Hatása… A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve ismerik meg és fogadják el a másokét.

Célcsoport: a külhoni és anyaországi magyar általános iskolák felső tagozatos tanulói. A vetélkedőre csapatok jelentkeznek, amelyek 3 főből és egy vezető pedagógusból állnak.

A Négy határon át – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély, valamint anyaországi csapatok – vetélkedő négy külhoni régióban zajlik, azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai Magyarországon tartják a Kárpát-medencei döntőt, ahol személyesen találkoznak (tervezett helyszín: Lakitelek) és mérik össze tudásukat.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai:

A regisztrációkor az alapadatok mellett három más típusú kérdésre is válaszolni szükséges:
• Találjatok ki egy fantázianevet a csapatotoknak
• Írjatok egy meseszerű, frappáns, izgalommal teli érdekfeszítő régió/térség/település- bemutatkozót – max. 1800 karakter. (Olyant ahol az érdeklődő arról olvashat, honnan érkeztek; melyek a táj szépségei, a hátrányai, az értékei; kik a híres személyei, kik a jók és kik gonoszok; kik vagytok ti; mivel foglalkoztok; mire vagytok büszkék; mivel/kivel kell küzdeni, mi lesz a jövőben, mi a térség sorsa…? – nem a most olvasott kérdésekre szükséges felelni, de tegyetek fel magatoknak minél több kérdést – mi az, ami érdekelhet egy mesehallgatót…s ne feledjétek – mindezt meseköntösbe kell bugyolálnotok szavakkal. Saját fantáziátok határáig kutakodjatok… és még egy kicsit tovább.
Jó tanács: Mielőtt nekikezdtek olvassatok el közösen egy mesét, mondjuk Oscar Wilde: A boldog herceg.)
• Töltsetek fel egy csapatfotót ami utal a fantázianevetekre, régiótokra/térségetekre/településetekre, erre a mail címre: 4hataronat@gmail.com. Amikor küldöd a fotót írd hozzá a csapatneved, illetve melyik régióból érkeztél. (A kép neve legyen azonos csapat nevével.)
Az igényességet díjazni fogjuk.
Amennyiben sikeresen regisztrált egy csapat, akkor megkapja a vetélkedő jelvényét.

A vetélkedő fázisai:
1. Forduló – november 19-25.: Virtuális feladatlap. 4×15 kérdés megválaszolása. A csapatok ugyanazokat a kérdéseket kapják, amelyek átfogják a teljes Kárpát-medencét, vagyis minden régiót ahonnan vannak vetélkedő csapatok.
2. Forduló – november 27., 10:00-20:00: Online kvíz-játék a SzMMI honlapján. Időkorlátos! Megnyitástól számítva meghatározott perc alatt kell az interaktív feladatokat elvégezni.
3. Forduló – december 1.-január 30. : Helyi értékek feldolgozása (csapatonként 3, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban).
4. Regionális döntő – 2019 február vége: a folyamat és a feldolgozott értékek helyszíni prezentációja, ami összefoglalja a diákok munkamódszerét és élménybeszámolót is tartalmaz egyben.
5. Országos, anyaországi döntő – 2019 áprilisa: 2-3 csapat juthat tovább régiónként.

Díjak:
Táborozási lehetőség, társasjáték, utalványok, intézetes kiadványok (könyv, CD, DVD,…). A díjak a 4. illetve az 5. fordulóban kerülnek kiosztásra.

REGISZTRÁCIÓ és JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
2018. november 10-ig minden csapat kitölti a regisztrációt, amelyet megtalál a következő linken:

A regisztráláshoz kattints ide!

FELADATSOROK:

1. FELADAT
Az első megoldandó feladatok: 2018. november 19-25.
Megoldandó feladatok: 3 X 15 kérdést tartalmazó feladat. A kérdéssor átfogja a teljes Kárpát-medencét (Felvidék, Muravidék, Vajdaság, Erdély).
Pontszám: Egy-egy helyesen megfejtett kérdés értéke: 5 pont.

2. KVÍZJÁTÉK:
Feladat a kvíz lejátszása.
Meghatározott időpontban nyitott: 2018. november 27-én 10.00 órától 20.00 óráig: Online kvíz-játék a SzMMI honlapján. Időkorlátos! Megnyitástól számítva 10 óra alatt kell az interaktív feladatokat elvégezni.
Pontszám: a kvízben elért pontszám.
A kvíz megfejtése után megjelenő eredmény-oldal alján lehet beregisztrálni magát az eredményt és a kért azonosítókat.

3. HELYI ÉRTÉKEK GYŰJTÉSE:
Helyi értékek feldolgozása (csapatonként 3, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban).
Játékidő: 2018. december 1. – 2019. január 30.
Pontszám: értékenként 30 pont.

Rövid URL
ID103910
Módosítás dátuma2018. október 30.

Hibát talált?

Üzenőfal