Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Mutassuk meg az erőnket, nyugodtan karikázzuk a csemadokosokat

Mutassuk meg az erőnket, nyugodtan karikázzuk a csemadokosokat

59267x A Csemadok Érsekújvári TV felhívására szép számmal érkeztek a meghívottak február 5-én Köbölkútra, a Barus étterembe, ahol igazán kellemes környezetben került sor a találkozóra.

Berényi Margit a TV nevében üdvözölte a jelenlévőket : Görföl Jenőt, a Csemadok Országos Tanácsának titkárát, Huszár Lászlót, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, Szigeti Lászlót, az MKP OT elnökét, Farkas Ivánt, az MKP alelnökét – képviselőjelöltet, az MKP további képviselőjelöltjeit : Nagy Dávidot, Geri Valériát, Farkas Tibort, Hajtman Bélát, Bób Jánost, Czuczor Máriát és Orosz Őrsöt , valamint a megjelent polgármestereket, Csemadok vezetőket.

Szőcs Ferenc, a vendéglátó község polgármestere házigazdaként üdvözölte a jelenlévőket, majd röviden szólt a településről, amelynek 75 %-a magyar nemzetiségű. A múltban helyzeti előnyben lévén a vasút miatt központi község volt,borászattal, nagyraktárral, kisüzemekkel, jól működő szövetkezettel, ahová sok ember járt dolgozni a környékbeli falvakból, sőt Párkányból is. Sajnos mára ez megváltozott. De büszkén mondta, hogy a falunak 500 hektár szőlője van

A találkozón beszámolók hangzottak el a Csemadok és az önkormányzatok, valamint a Csemadok és az MKP együttműködéséről.

59267Elsőként Görföl Jenő, a Csemadok Országos Tanácsának titkára beszélt az országos rendezvényekről, kiemelve a Csengő Énekszót /gyermekkórusok országos találkozója – három évente kerül megrendezésre/, melyre Érsekújvárott kerül sor 2016. május 26-27-én. Az idén Zselízen – a valamikori színhelyen – kerül megrendezésre a Csemadok Országos Népművészeti Fesztiválja. Felhívta a TV és a jelenlévők figyelmét, hogy szervezzenek autóbusz-kirándulást a falvakból a fesztiválra. Az országos rendezvények száma 2015-ben gyarapodott, mivel először rendezték meg Trianonra emlékezve június 4-én Éberhardon az Egymásra figyelés napját. Természetesen a rendezvény az idén is megrendezésre kerül. Megköszönte a polgármestereknek, hogy támogatják a Csemadok helyi szervezeteit településeiken. Sajnos szükség van a támogatásukra, mivel az állami támogatás nagyon szűkösen csordogál. Kitért az Új Szó nagyon félreérthető cikkére.
A támogatásoknak köszönhetően működnek a helyi szervezetek, a területi választmányok, s ennek köszönhetően felújításra kerültek a Csemadok székházak, pl. Pozsonyban, Kassán, Szepsiben, Galántán. Felújították az üdülőt Szencen és a Fábry házat Stószon. A felújított szobákban képzéseket, összpontosításokat tarthatnak a Csemadok csoportjai ingyen és bérmentve. Hangsúlyozta, hogy a Csemadok magyar közművelődési és társadalmi szervezet. Eddig is mindig, amikor arra szükség volt, politizált. A Csemadok OT elnöke se először szerepel az MKP listáján. Akkor ez miért csak pont most probléma? Jelenleg a Csemadok OT 8 tagja szerepel az MKP listáján. Ezen kívül – összeszámolták – 54 olyan személy van a listán, aki a Csemadokban szerepet játszott. “Mutassuk meg az erőnket, nyugodtan karikázzuk a csemadokosokat – hangsúlyozta Görföl”.

Kovács Tamás, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának titkára a TV munkájáról és terveiről szólt. Május 7-én tisztújító konferenciára kerül sor Érsekújvárott, a Csemadok székházában. Ismertette, hogy ami a szervezést illeti, megújult az évente megrendezendő dal és táncünnepély, amely 2015-ben Köbölkúton volt, 2016-ra a szímőiek, azt követően a kéméndiek jelezték, hogy szeretnének házigazdák lenni. A vándorkiállítást is örömmel fogadták és szponzorálták az egyes települések polgármesterei. Felsorolta a támogató polgármestereket, megköszönve az együttműködést és a támogatást.

Farkas Iván, az MKP alelnöke, képviselőjelölt, jelenleg Nyitra megye képviselője, Muzsla község polgármestere elsősorban arról beszámolt, hogy szívén viseli és támogatja mind a községükben, mind a megyében folyó kultúrcsoportok munkáját. Náluk rendezték meg a színjátszócsoportok válogatóját a Dunamenti Tavaszra. A pályázatokra is odafigyel, neki és a régiónkból az MKP listájáról bejutott képviselőknek köszönhetően sikeresebben pályázunk a megyénél, mint az előző években.
Felhívta a Csemadok elnökök figyelmét, a választás fontosságára. Nem mindegy, hány parlamenti képviselője lesz a következő 4 évben a Felvidéken a magyarságnak. Ismertette, hogy az MKP kampány keretén belül február 17-én Szímőn és Tardoskedden, február 25-én Udvardon és Szalkán lép fel Mága Zoltán hegedűművész.
Ismertette, hogy a Hungarikumok – határon túli értékek közé a Felvidékről bekerült a kőtés, a pozsonyi kifli, a paprikás kattancs, a Deáki Nagytemplom, a Bényi Kéttornyú Templom és a kurta szoknya.

Szigeti László az MKP OT elnöke is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, idézve az SZMPSZ ünnepi műsorán hallottakat.
„Mi magyarok együtt erősek vagyunk.
Mi magyarok együtt vagyunk erősek.”

A továbbiakban hozzászóltak a parlamenti képviselőjelöltek és a Csemadok tisztségviselők. Beszéltek feladatainkról, sikereinkről, problémáinkról. Kiemelten örültek Hinzellér László hozzászólásának Szőgyénből, aki bejelentette, hogy a faluban újjáalakul a Csemadok. Hisz ezen a településen a lámpás nem aludhat ki, csupán pár évig pislákolt.

Ezzel a jó hírrel fejezték be a találkozó hivatalos részét, de a kitűnő bőséges vacsora mellett –igazán dicséret illeti az étterem konyháját- péntek lévén még sokáig beszélgettek munkákról, tervekről, a szeretet, s az összefogás fontosságáról.

További képek a találkozóról a fotógalériában tekinthetőek meg ITT>>.

Forrás: Búcsi Teréz, Felvidék.ma

TelepülésKöbölkút [Gbelce]
Rövid URL
ID74992
Módosítás dátuma2017. július 17.

Hibát talált?

Üzenőfal