Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Mesebeszéd DVD az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felkészítői részére

Mesebeszéd DVD az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felkészítői részére

Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felkészítőinek

Tisztelt felkészítők!

A Hagyományok Háza kiadásában 2017-ben jelent meg a Mesebeszéd DVD, amely az élőszavas mesemondás elsajátításához nyújt hathatós módszertani segítséget. A kiadvány mellékletét képező füzet a mesemondás technikáiról, a népmese látványáról, a mesében szereplő automatikus szövegek, párbeszédek szerepéről közöl rövid összefoglalókat, míg a DVD-n több mesemondó előadásából vett részletek segítségével a mesemondás során alkalmazott legjellemzőbb előadói eszközök kerülnek bemutatásra.

A kiadvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny felkészítői részére korlátozott számban (30 darab) ingyenesen hozzáférhető.

Az érdeklődők a DVD-t átvehetik a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia irodájában (Fülek, Podhradská 600/14, minden kedden 9-től 15-óráig), vagy postai utánvétellel megrendelhetik az elohagyomanypt@gmail.com e-mail címen.

A DVD-hez szervesen kapcsolódó Mesebeszéd mobilapplikáció a meseszerető szülők, pedagógusok és a gyakorló mesemondók számára készült. Célja, hogy gazdagítsa a meseismeretet, ösztönözze az élőszavas mesemondást. Az applikáció a meseszövegek és azok részletes adatai mellett sok egyéb hasznos adatot tartalmaz.

Mesewikiben a népmeséhez köthető leglényegesebb kifejezések és fogalmak találhatók, valamint a témához kapcsolódó annotált bibliográfia.
A  Látványtárban videópéldákból lehet válogatni, melyek segítségével feliratozva is nyomon követhető az élőszavas revival mesemondás.
Kérdezz! Felelek! funkció hasznos tanácsokkal szolgál a mesemondás fortélyait illetőleg.
Az applikációban megtalálható mesék memorizálását, a felhasználóbarát szüzsék elolvasása illetve a Tudáspróba nevű funkció is segíti. A Tudáspróbában minden egyes meseszöveg elolvasása után tesztelhető, hogy ki mennyire sajátította el, értette meg az adott mesét.
Az Aktualitások című részben egy mesenaptár is helyet kapott, amely az aktuális népmesékkel kapcsolatos programokról nyújt áttekintést.
Hónap meséje fülben mindig más-más mese szerepel, melyhez kvíz feladatok is kapcsolódnak.
Mesemondó mesterek rész ismert hagyományőrző (adatközlő) mesemondók életrajzi adatait tartalmazza.

Az applikációban megtalálható mesék egyelőre csak 19. századi meseszövegeket tartalmaznak. A jelenkori, nagyrészt szöveghű lejegyzéssel készült népmesék közzététele folyamatban van, feltöltésükre a jogi kérdések tisztázása után kerül sor. Addig is a meseválasztás során kérjük Önöket a betűhív vagy szöveghű módon lejegyzett kiadványok használatára.

Az applikáció ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból Android-os eszközökre és az Apple App Store-ból IOS-es eszközökre.

Bővebben lásd: www.hagyomanyokhaza.hu/main/oktatas/nepmese/mesebeszed/

Tartalmas meseélményt és sikeres felkészülést kívánunk!

Rövid URL
ID107519
Módosítás dátuma2019. február 27.

Hibát talált?

Üzenőfal