Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Merjünk koncertet szervezni

Merjünk koncertet szervezni

Az utóbbi években gyakran találkoztam olyan véleményekkel, hogy Szlovákiában a magyar zenekarok nem kapnak elég fellépési lehetőséget. Sokan panaszkodnak, hogy a helyi fesztiválok a felvidéki zenekarok helyett inkább Magyarországról hívnak előadókat, azzal érvelve, hogy ők nagyobb tömeget tudnak megmozgatni. Másik oldalról ebben is találunk némi igazságot, mivel egy fesztivál megszervezése nem kis pénzbe kerül és valamivel azt fedezni kell.

A probléma viszont abban rejlik, hogy sok fesztivál vagy tábor pont a helyi kultúra megmaradását és támogatását hirdeti szlogenjében, ennek ellenére a műsor, amit kínálnak, tele van külföldi előadóval. Egyértelmű, hogy egy magyarországi sztár nagyobb tömeget mozgat majd meg, mivel találkozhatunk vele a tévében, a rádiókban és a médiákban. A felvidéki zenekaroknak ilyen téren viszont csak korlátolt lehetőségeik vannak. Pont emiatt a fesztiválszervezőknek ügyelniük kellene arra, hogy a felvidéki zenekarok elegendő teret kapjanak rendezvényeiken, mert máshogyan nem nagyon jutnak bemutatkozási lehetőséghez. Igaz, hogy ezeknek a zenekaroknak nagy része nem rendelkezik népes közönséggel, de ha sehol sem tudnak bemutatkozni, akkor esélyük sem lesz egy komolyabb rajongótábor kialakítására. Néhány fesztivál ezt a problémát különböző „like versenyekkel” próbálja orvosolni, ahol viszont nem a tehetségesebb zenekar nyeri a versenyt, hanem az, amely a legtöbbet zaklatja az ismerőseit a facebook oldalon. Így sajnos olyan zenekarok is nagyszínpadra kerülhetnek, akik silány produkciójukkal még jobban éltetni fogják azt a beidegződést, hogy Felvidéken nincsenek jó zenekarok.
A másik gyakori probléma, amit a felvidéki zenészek gyakran említenek, a helyi klubok hiánya. Ez a vélemény sajnos nem lehet vita tárgya, mivel ez egy tény. Tény az is, hogy Szlovákia délnyugati részén még eléggé jó a helyzet, de az ország középső és keleti részén már kevesebb lehetőségből válogathatunk. Ráadásul sok olyan klub is létezik, ahol lehet játszani, de csak akusztikus műsorral, mivel kisebb helyiségekről van szó. Ilyen körülmények között a felvidéki zenekarok egy része arra kényszerül, hogy határon túl a magyarországi klubokban keressen fellépési lehetőséget. Magyarország viszont biztosan nem szenved zenész- és zenekarhiányban, így egy felvidéki együttesnek nagyon nehéz dolga lesz valamilyen szinten betörni az ottani piacra. Fontos megemlíteni, hogy a klubos koncertek kétség kívül a legjobbak és a leghatásosabbak egy helyi rajongótábor kialakítására, amely a kezdetekben segítheti a zenekarok feljebb jutását.

A megoldás ezúttal is bennünk van. Merjünk koncerteket szervezni, mert más nem fogja megtenni helyettünk. Hasonló volt a helyzet Somorja városával, ahol pár évvel ezelőtt meglehetősen szegényes volt a zenei kínálat. Pár kezdeményező személyiség viszont megelégelte ezt a helyzetet és kisebb zenei fesztiválokat szerveztek, mások zenei klubot nyitottak. Az első pár év nekik is nehéz volt, kevesen jártak, nem volt nagy az érdeklődés, de még mindig jobb volt, mint a semmi. Egy kis idő után a helyi lakosok azonban egyre érdeklődőbbé és nyitottabbá váltak a különböző helyi és külföldi előadók iránt, még akkor is, ha az adott zenekarnév nem volt számukra ismerős. Persze a szituáció nem mondható tökéletesnek, de legalább a város zenei élete halad valamerre és fejlődőképes.
Nem kell félni a koncertszervezéstől, eleinte biztos nehéz lesz, de sok kitartással változtathatunk a dolgokon. Meg kell keresni a legszimpatikusabb helyi kocsmát, bárt, pubot, össze kell haverkodni a tulajjal és mehet is a szervezés. Meg kell szólítani a helyi zenekarokat, akik ráadásul olcsóbban jönnek el játszani, mivel minimális benzinköltséggel kell számolni és mindig elhoznak pár havert a fellépéseikre. Szerezni kell valamilyen alap hangosító felszerelést, ami elég lesz minimum az ének kihangosítására. Nem árt szerkeszteni egy egyszerű plakátot, amely megjelenhet majd a falu vagy város újságjában, valamint honlapján, kell csinálni egy facebook eseményt és legutolsó sorban írni kell róla a különböző médiákba, hogy minél többen értesüljenek a koncertről. Attól, hogy néhányan kritizálni fognak téged a szervezési képességeid miatt, nem kell félned, mert biztosan így lesz. Ilyenkor csak fel kell ajánlani, hogy akkor legközelebb besegíthet neked, 90 százalékban ekkor jön majd a kibeszélés és a visszautasítás. Meglehet, eleinte ez sok munkának fog tűnni, de idővel bele lehet jönni és hamarosan gond nélkül megy majd a szervezés.
Merjünk koncerteket szervezni, merjük támogatni a helyi zenekarokat, merjük támogatni az élő zenét, mert ha már csak a klubos koncertek száma megnövekszik regionális szinten, sikert könyvelhetünk el, és ha a fesztiválok is elkezdenek több teret adni a felvidéki zenekaroknak, akkor már győzelmet.

Hushegyi János

Rövid URL
ID101247
Módosítás dátuma2018. április 14.

Hibát talált?

Üzenőfal