Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség

Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség

Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség a következő hetekben a Beiratkozási Programja keretében, a Felvidéken és a Kárpát-medence további régióiban, különös figyelemmel a szórványvidékekre.

A tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt mintegy 6500 külhoni magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küldd ajándékot a Szövetség, a szüleiknek szóló levéllel együtt. A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösségek hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását.
Az iskolaválasztási kampány érinti a teljes Felvidéket, ahol 4200 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg, továbbá a kárpátaljai Felső-Tisza vidéken 120, a partiumi Bihar megyében 1400, Désen és régiójában 70, a dél-erdélyi Fehér megyében 70, Temes megyében 150, a vajdasági szórványban 500, Horvátországban és a Muravidéken 30-30 magyarul beszélő óvodást.
A kampány végrehajtásában helyi oktatási szakemberek és civilek működnek együtt a Rákóczi Szövetséggel.
A megszólított gyermekek szüleinek ígéret tesz a Rákóczi Szövetség arra, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően – magyar iskolaválasztás esetén – számíthatnak a magyarországi civil társadalom és a települési önkormányzatok elismerését kifejező beiratkozási ösztöndíjra, amelyet személyesen, iskolai ünnepségek keretében adnak át az ősz folyamán.

rakoczi-szovetseg-logo-3

Rövid URL
ID75460
Módosítás dátuma2016. február 22.

Hibát talált?

Üzenőfal