Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Lement a vacsoracsillag népdalverseny, felhívás, 2020

Lement a vacsoracsillag népdalverseny, felhívás, 2020

Népdalverseny Bartók Béla 1910-es nagymegyeri gyűjtése dallamaiból

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Bartók Béla 1910 márciusi és novemberi nagymegyeri gyűjtésének 110. évében Lement a vacsoracsillag címen népdalversenyt hirdet Nagymegyeren, 2020. novemberében.

A népdalverseny célja:
Bartók Béla 1910-ben Nagymegyeren rögzített vokális népzenei gyűjtésének népszerűsítése, továbbéltetése a népzenei mozgalomban. Tiszteletadás Ág Tibor népdalgyűjtőnek, népzene kutatónak, Nagymegyer lakosának, a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa népzenei versenyek egyik megteremtőjének.

Lement a vacsoracsillag

Irodalom (ajánlott publikáció):
Lement a vacsoracsillag, Bartók Béla 1910-es nagymegyeri gyűjtése, Közli: Ág Tibor, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 42., második bővített kiadás, Dunaszerdahely, 2008

A versenybe várjuk az alapiskolás tanulóit, a középiskolás diákokat, egyetemistákat és felnőtteket, ének és hangszeres (szólisták, népdalkörök, parasztzenekarok és citerazenekarok)kategóriákban.

Jelentkezni lehet:
Bartók Béla nagymegyeri gyűjtésének dallamaiból (Lement a vacsoracsillag, Bartók Béla 1910-es nagymegyeri gyűjtése)

A jelentkezés határideje: 2020. szeptember 15.

Elektronikus jelentkezési lap

Itt kereshet Bartók Béla nagymegyeri gyűjtéseben: ITT!

Részlet a publikációból:

… Bartók a komponálás, egy-egy hangverseny között meg a tanítás mellett, szakított magának annyi időt, hogy felkeresse édesanyját, és Pozsonyból Budapestre utazva, megálljon Nagymegyeren. Először 1910 márciusának végén, a húsvéti ünnepek alatt ismerkedett az itteni népzenei hagyománnyal. A fonográffelvételei és kottás feljegyzései alapján bizonyosak lehetünk abban, hogy március végén és április első napjaiban járt itt először.  Ifjabb Bartók Béla: „Apám életének krónikája napról napra” című könyvéből tudjuk, hogy húsvét hete március végén volt és hogy ebben az időpontban szándékozott népdalok után kutatni. Lehet, hogy Körösfőre készült, de végül is Nagymegyerre érkezett meg. Gyűjtése olyan gazdagnak mutatkozott, hogy a munkát feltétlenül folytatni kívánta. Második látogatására 1910 novemberének elején került sor. November 11-én egy szegedi képeslapon Freund Etelkának a következő sorokat küldte: „Múlt vasárnap Csallóközben, most itt, jövő vasárnap Ipolyságon, dudások, kanászok társaságában, hej, haj ez ám az élet.” Aláírás: Bartók.

Rövid URL
ID122147
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal