Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Külhoni Magyarságért Díjat kapott a Csemadok

Külhoni Magyarságért Díjat kapott a Csemadok

Tizenegy szervezet képviselője, illetve személyiség vehette át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól kedden Budapesten, a Parlamentben.
Semjén Zsolt köszöntőjében arról beszélt: a magyar nemzet egy és oszthatatlan és csak akkor tudunk megmaradni csonkítatlanul, ha minden nemzetrész megőrzi örökségét. A díjról azt mondta: az annak az elismerése és köszönete, hogy a kitüntetettek megőrzik és továbbépítik sajátosságaikat és ezzel az egyetemes magyarságot őrzik meg. Potápi Árpád János beszédében azt mondta: 2011 óta minden évben olyan személyeknek illetve szervezeteknek adják át az elismerést, akik a Szent István-i örökség továbbörökítői, akik a határokon túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági életben kiemelkedő tevékenységet végeznek.
A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok 1949-ben alakult. A jelenleg 65 éves országos kulturális társulás olyan szervezeteket tekint elődjének, mint a Szlovenszkói Magyar Közművelődési Egyesület (Szemke), vagy annak elődje, a Felvidéki Magyar Kulturális Egylet (Femke). A Csemadoknak jelenleg 412 magyarok által is lakott településen van alapszervezete. A hatvanas években, különösen 1968-ban a Csemadok érdekképviseleti tevékenységet is vállalt. Az 1968 márciusában kiadott Csemadok-program igazi demokratikus áttörés volt a kisebbségi magyar politikában. A nemzetiségi kérdés rendezését az önigazgatás és a kollektív kisebbségi jogok alapján képzelte el. Egy nemzetiségi alkotmánytörvény kidolgozásával párhuzamosan javasolta többek között az államhatalmi és a végrehajtó szervek melletti nemzetiségi szervek, köztük nemzetiségi minisztérium létrehozását, a magyarok számára hátrányos 1960. évi közigazgatási elrendezés kiigazítását, valamint az 1945 után hozott magyarellenes jogszabályok felülvizsgálását.
A Csemadok mindmáig hatékonyan képes mozgósítani 50 ezres tagságát, és rajta keresztül a szlovákiai magyarságot. Ennek jó példáját adta az anyanyelvi oktatás, a rádió magyar nyelvű adása melletti, vagy a nyelvtörvény elleni kiállásával, legutóbb pedig aktívan bekapcsolódott a kisiskolák megszüntetése elleni és a Malina Hedvig melletti szimpátiatüntetés szervezésébe. Alapszervezetei évente 10-15, területi választmányaik 25-30, az országos tanács 25-30 kiemelt rendezvényt valósítanak meg. A Csemadok jóvoltából minden évben legalább 5000 magyar nyelvű kulturális rendezvény valósul meg az országban. Bárdos Gyula, országos elnök vette át a díjat.

A díjat megkapták: az Erdélyi Református Egyházkerület által alapított Diakónia Keresztény Alapítvány, a Gyulafehévári Caritas, a Csernátoni Haszmann Pál Múzeum, az Alsózelei Zele törzs, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok, Tamás Aladárné, Szűcs Ilona, tanítónő, a vajdasági Magyar Szó napilap, a vajdasági Középiskolások Művészeti Vetélkedője, a Kárpátalja hetilap, a svédországi Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesület, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács.

Forrás: Felvidék.ma

Rövid URL
ID58879
Módosítás dátuma2014. augusztus 19.

Hibát talált?

Üzenőfal