Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kazinczy Anyanyelvi Napok – A rendezvény időpontja: 2009. április 16-18

Kassa/Széphalom| Negyvenegyedik alkalommal ad otthont Kassa a Kazinczy Anyanyelvi Napoknak: a ma kezdődő és szombatig tartó rendezvénysorozat Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója, valamint Márai Sándor halálának 20. évfordulója jegyében zajlik.

Ma 17 órától Határok nélkül címmel tehetséges fiatal költők mutatkoznak be a Mészáros utcai Nemzetiségek klubjában, majd 19 órakor a Thália Színházban A padlás című musicalt tekintheti meg a közönség.

A Szép Magyar Beszéd országos döntője holnap 9 órakor kezdődik a Márai Sándor Gimnáziumban. A Kazinczy Anyanyelvi Napok megnyitóját 9.30-tól tartják a Márai Stúdióban, majd a meghívott szakemberek előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Kónya Péter egyetemi tanár (Eperjes) Kazinczy Ferenc életéről és munkásságáról tart előadást. Dupka György író (Ungvár) Kazinczy és Kárpátalja, míg Szabó Zsolt (Kolozsvár) Kazinczy és Erdély kapcsolatával foglalkozik. Porkoláb Tibor irodalomtörténész (Miskolc) a szerzői imázsformálást vizsgálja híres nyelvújítónknak Virág Benedekkel folytatott levelezésében. Gyapay László irodalomtörténész (Miskolc) Kazinczy és a nyelvújítás témakörét járja körül.

A holnap délutáni programok Márai Sándor emlékét idézik fel. A Márai Stúdióban 14 órától vetítik A gyertyák csonkig égnek című játékfilmet, 15.30-tól pedig az író életéről szóló dokumentumfilmeket tekinthet meg a közönség.

Kazinczy Ferenc Fő utcai domborművénél 17 órakor, Márai Sándor szobránál, majd emléktáblájánál 17.30-kor tartanak koszorúzást.

Kassai emlék címmel Márai műveiből készült gálaműsor kezdődik este hét órakor a Thália Színházban, magyarországi és hazai művészek – Csernus Mariann, Béres Ilona, Moór Marianna, Szélyes Imre, Dudás Péter és Czajlik József – közreműködésével. Az műsor rendezője Iglódi István.

A Márai regénye nyomán született Eszter hagyatéka című filmet – Nagy-Kálózy Eszterrel, Cserhalmi Györggyel, Törőcsik Marival és Eperjes Károllyal a főszerepben – 20.15-kor vetítik a Márai Stúdióban.

Április 18-án, szombaton tartják Kassán a Szép Magyar Beszéd országos döntőjének eredményhirdetését. Délelőtt a Kazinczy Anyanyelvi Napok résztvevői Széphalomra látogatnak, ahol Fehér József, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója Kazinczy Ferenc életét és munkásságát méltatja, majd dr. Kiss László orvostörténész idézi fel Kazinczy sógorának, Dercsényi Jánosnak az alakját „Egy több tekintetben nevezetes férfiú” című előadásában. Ezután a résztvevők megtekintik a Kazinczy Emlékcsarnokot és a Magyar Nyelv Múzeumát, majd megkoszorúzzák Kazinczy Ferenc sírját

A Szép magyar beszéd nyelvi vetélkedő országos döntője része a Kazinczy Anyanyelvi Napoknak.

Térbeli jellemzőkKassa, Márai S. Gimnázium és AI, Márai Stúdió, A Magyar Nyelv és Kultúra Múzeuma Széphalom
Rövid URL
ID33542
Módosítás dátuma2008. október 3.

Hibát talált?

Üzenőfal