Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kárpát-medencei közösségfejlesztés – műhelysorozat Dunaszerdahelyen

Kárpát-medencei közösségfejlesztés – műhelysorozat Dunaszerdahelyen

Zenta és Lendva után Dunaszerdahelyen találkoztak a Kárpát-medencei társadalomfejlesztés elnevezésű képzéssorozat résztvevői, akik az anyaországon kívül élő magyar kisebbségek közösségépítésén, a kulturális közösségek megmaradásán a fáradoznak. A képzéssorozat célja a nemzeti közösségben való megmaradás, fejlődés segítése, valamint az anyanyelvű kultúra gondozása, fejlesztése. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet péntektől vasárnapig Dunaszerdahelyen a Csemadok házban látta vendégül a Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovéniából, és nem utolsó sorban Szlovákiából érkezőket.

Pénteken a hálózatépítésről hallhatunk előadást Kolumbán Gábortól, a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány elnökétől, hiszen célunk egy erős és hatékony hálózat létrehozása és annak fejlesztése is. A már eddig is jól összekovácsolódott csoport szombat délelőtt egy igazán erős csapattá fejlődött köszönhetően Ditzendy Károly Arisztid HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ igazgatója és felesége, Marian közösségépítő műhelymunkáinak. Délután Dunaszerdahely központjának és a ma Csallóközi Múzeumként szolgáló Sárga kastélynak megismerése után ellátogattunk a vásárúti VIII. Réteshúzó fesztiválra. Ezen kevésbé kötött programok adnak alkalmat arra, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymást, s ez által egymás kultúráját is. Visszatérve a képzés helyszínére megkezdődött az önszerveződő csapatépítés. Vasárnap délelőtt az elmúlt három találkozó lezárásaként megfogalmaztuk a további céljainkat. Igyekszünk tovább építeni azt a hidat, melynek alapjait Kálóczy Katalin, Kepe Lili, Dáné Tibor Kálmán, Dupka György,  Hajnal Jenő és Huszár László  intézetigazgatók rakták le még 2008-ban. Ugyan ennek a műhelysorozatnak Dunaszerdahely volt az utolsó állomása, de a munka folyik tovább, s bízunk benne, hogy még idén ősszel újra találkozhatunk újabb lelkes, a magyar közösségi művelődés ügyéért tenni akaró csoportok, személyek bevonásával. 

A programsorozatot segítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának közművelődési főosztálya, székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal szervezte.

Kovács Tamás

Rövid URL
ID57055
Módosítás dátuma2015. augusztus 25.

Hibát talált?

Üzenőfal