Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kárpát-medence kincsei hungarikum vetélkedő elődöntője

Kárpát-medence kincsei hungarikum vetélkedő elődöntője

A Csicsóka csapat szemszögéből

A Lakiteleki Népfőiskola – az Országgyűlés és a Hungarikum Bizottság támogatásával – „Kárpát-medence kincsei” címmel vetélkedőt hirdetett a hungarikum mozgalom további népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében. A vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. osztályában tanuló diákok és felkészítő tanáraik jelentkezhettek. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból áll. Április 24-25-e között rendezték meg a hungarikum vetélkedő elődöntőjét anyaországi, 7. osztályos csapatok részére a Lakiteleki Népfőiskolán. Április 26-27-e között rendezték meg a hungarikum vetélkedő elődöntőjét a külhoni, 7. osztályos csapatok részére a Lakiteleki Népfőiskolán. Az elődöntő zsűrijében részt vett Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, valamint felkért zsűritagok. A zsűriben Felvidéket Gyurán Ágnes képviselte.

Csicsóka elnevezésű csapatunk tagjai: Balázs Zsófia, Győri Barbara, Németh Annamária és jómagam: Nagy Edit mint felkészítő tanár is kaptunk meghívást a Kárpát-medence kincsei vetélkedő elődöntőjébe. Az elődöntőn a hungarikum értékek ismerete mellett két feladattal is meg kellett birkóznunk: minden csapatnak egy A 3-as lapon saját települése különszámát kellett megterveznie. Illetve egy hungarikum értéket kellett kiválasztani, s azt bemutatni a tisztelt zsűrinek.
A 24 meghívott csapatból 22-en jelentünk meg a vetélkedő elődöntőjén. Érkeztek csapatok a Felvidékről: a csallóközi Ekecsről, Nagymegyerről, a mátyusföldi Felsőszeliből, Szencről, Muzsláról, Buzitáról is. A csicsói, muzslai, ekecsi csapatok továbbjutottak a döntőbe.
Erdélyi csapatok is indultak a megmérettetésen, a muravidéki Lendva is képviseltette magát a versenyen.
Véleményem szerint nem volt könnyű a zsűri dolga, hiszen a csapatok felkészültek voltak. A hetedikes tanulók munkáin érződött szülőföldjük iránti szeretete. Tanáraikon pedig az, hogy büszkék magyarságukra, s igyekeznek tanítványaik identitástudatát erősíteni.
Csicsóka nevű csapatunk bejutott az országos döntőbe, hiszen a 4. helyen végeztünk. (Az első 12 csapat kapott meghívást a döntőbe.)
Sikerünk titka talán az volt, hogy kreatívak voltunk: a címlap tervezésénél a falunk szobrait, épületeit a lányok kézzel rajzolták.
A csapat a hungarikum értékek közül Hévizet választotta, hogy bemutassa a zsűri tagjainak. A lányok színdarab formájában mutatták be, mi Hévíz titka. Németh Annamária különdíjat is kapott a darabban nyújtott alakításáért (ő játszotta a fitt nagymamát, aki megújulva jött haza Hévízről.)
Örülök, hogy sikerrel jártunk Lakiteleken, de köszönetemet fejezném ki mindazon személyeknek, akik miatt Csicsón vannak történelmi értékek. Van mire büszkének lennünk! Leginkább Nagy Géza bácsi munkásságára gondolok. Mi, csicsóaik talán már természetesnek vesszük, hogy az üzletbe menve minden reggel Szent István szobra mellett kerékpározunk el, vagy a Kálnoky kastély gyönyörű platánfái árnyékában meg tudunk pihenni, ha utunk éppen arra jár. Időnként azért álljunk meg történelmi nagyjaink mellet, s legyünk büszkék arra, hogy e falu lakói vagyunk! Reményeim szerint az elődöntőben jó néhány csapatnak az érdeklődését sikerült felkeltenünk szülőföldünk, Csicsó iránt.

Nagy Edit

Rövid URL
ID101853
Módosítás dátuma2018. április 30.

Hibát talált?

Üzenőfal