Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

* 1961. január 2., Dunaszerdahely – / matematikus, egyetemi tanár

A nyárasdi alapiskola befejezése után középiskolai tanulmányait a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban végezte (ahol folytatta az alapiskolában megszeretett) matematikai irányzaton. A prágai Károly Egyetemen előbb (1982-87) mesteri fokozatot szerzett matematikából, majd (1987-90) pedagógiából is; végül pedig a természettudományok doktorává (RNDr) avatták.
Öt évig egy prágai alapiskolában tanított matematikát, fizikát és informatikát, majd 1996 tavaszán családjával Berlinbe költözött. Ott azonnal bekapcsolódott a Magyar Kolónia munkásságába. A Kolónia minden rendezvényén részt vett és aktívan szolgálta a Kolónia érdekeit. 2002-ben az egyesület iránt tanúsított hűségéért és munkásságáért köszönetként díszoklevéllel tüntették ki. Berlini tartózkodása alatt a Szabad Egyetem (Freie Universiaet Berlin) diákjaként informatikát tanult 2002-ig.
2002-ben férjét, Vajda István professzort, tudományos munkássága Chicagoba szólította. Ekkor Viola családjával ismét költözött, és munkába állt, mint egyetemi oktató (College of DuPage, Triton College, Benedictine University). Az egyetemen a matematika szinte minden ágazatát tanítja (algebra, geometria, trigonometria, statisztika, diszkrét matematika, differenciál és integrálszámítás), és bekapcsolódik a helyi magyar közösség életébe is. Először a Chicagoi Magyar Klub tagjaként, majd 2007-2013 között a Klub pénztárosaként és vezetőségi tagjaként tevékenykedett.
Bárhova sodorta őt a szél (Csehországban, Németországban és USA-ban), magyarságát mindenhol megtartotta. Családja otthon csak magyarul társalog. Annak ellenére, hogy mindenhol próbáltak beilleszkedni az adott ország lakosai közé, és minden országban tartós baráti kapcsolatokat épített ki az „őslakosokkal”, soha nem felejtették el, honnét származnak. Amikor csak tehetik, hazalátogatnak, hogy felfrissítsék az otthoni kapcsolatokat, és magukba szívják az otthoni friss csallóközi levegőt.

Életéhez kapcsolódó települések:
Nyárasd, Pozsony, Prága, Berlin, Lisle (Illinois, USA)

 

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekNyárasd [Topoľníky], Pozsony [Bratislava]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi köregyetemi oktató / matematikus
ForrásinformációkFelvidéki értékőrzők vetélkedő 2016, Nyárasdi Alapiskola Kincskeresők csapata: Domonkos Nóra, Csölle Janka, Kovács Sándor, Varga Kevin, Ferenczi Réka, Márik Fanny; felkészítő pedagógus: Lelkes Zsuzsanna
Rövid URL
ID88196
Módosítás dátuma2017. február 2.

Hibát talált?

Üzenőfal