Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Ürge Mária

Ürge Mária

* 1952. szeptember 19., Somorja – † 1991. május 27., Somorja / pedagógus, népzenegyűjtő, népzenész

Ürge Mária Somorján született, 1952. szeptember 19-én, meghalt 1991. május 27-én. Síremléke a somorjai temetőben található. Az alapiskolát és a gimnáziumot szülővárosában végezte (1972) majd a nyitrai Pedagógiai Főiskolán tanítói oklevelet szerzett (1976). A nagylégi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kezdett tanítani és ehhez az iskolához korai haláláig (autóbaleset) hű maradt.
Alapító tagja és vezetője volt a Csalló Népművészeti Együttes zenekarának, a Híd Vegyeskamak és irányította a Csali Gyermektánc Együttes zenekarát. Tagja volt a Csemadok somorjai alapszervezete vezetőségének és a Csemadok Központi Bizottsága Néprajzi Társaságának. Eredményes néprajzi és népzenei gyűjtést végzett Csallóközben és a Zobor vidékén. Számos zenei neveléssel foglalkozó tankönyv társszerzője.
A zenei alapképzést a somorjai Művészeti Alapiskolában kapta. A nyitrai Pedagógiai Főiskolán matematika-zene szakot hallgatott. Erről egy alkalommal így nyilatkozott: „Ág Tibor adta elő a szolfézst (hallás utáni feljegyzést). Az ő csoportjában tanulni annyit jelentett, mint megismerkedni a népdalgyűjtés örömeivel, s a feljegyzés rabszolgamunkájával…”
Az egyik osztálytalálkozón Ürge Mária a rá jellemző szerénységgel így vallott volt osztályfőnökének, Csiba Lászlónak: Gyakran nyílnak rám csodálkozó tekintetek, amikor népdalgyűjtő útjaimról beszélek. – Ma még lehet? – hangzik a kérdés. Sajnálom is, hogy az emberek ennyire tájékozatlanok, egyúttal örülök is annak, hogy igazi feladatot találtam akkor, amikor az élő népdal ápolása mellett döntöttem. Hiszen ahány ember, annyiféleképpen énekel. Olyan a népdal mint a kristály, amit csiszolnak… Aki magyar ember, annak úgy kellene ismernie szülőföldje népdalait is, legalább azok egy kis részét, mint az éppen divatos slágereket.”
Ürge Mária másfél évtizeden keresztül állandó szereplője és szervezője volt a Csemadok országos rendezvényeinek, ott volt az Országos Népművészeti Fesztiválon, Zselizen, az Országos Kulturális Ünnepélyen, Gombaszögön, de az általa vezetett zenekarnak tapsoltak Eperjesen (Prešovon), Svidníkben, Myjaván, Budapesten és számos további városban. Számos népdalgyűjtő körúton vett részt Erdélyben, Gömörben, a Mátyusföldön, de legtöbb népdalt a Zoboralján gyűjtötte.
Ürge Mária – az ismerősei körében „csak” Hugi – többször elmondta, hogy a biztatást a szüleitől kapta. A szülők Csemadokban végzett évtizedes munkája az ő számára is meghatározó volt. Szülei a Csemadok alapító tagjai voltak, édesapja lelkes színjátszó, majd a későbbi években a Híd Vegyeskarban és a rendezvények szervezésében végzett eredményes munkát.

Ürge Mária népdalgyűjteménye:
Tari Lujza: A Kolonyi templom előtt, Válogatás Ürge Mária népzenegyűjtéséből, válogatta, szerkesztette és jegyzetekkel ellátta Tari Lujza, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 32., Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, 2004.

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekSomorja [Šamorín], Lég [Lehnice]
Működési ideje20. század
Tevékenységi körnépművelő / pedagógus
ForrásinformációkPresinszky Lajos: Felső-Csallóközi arcképcsarnok, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 18., Somorja, 2000.
Rövid URL
ID68210
Módosítás dátuma2017. május 1.

Hibát talált?

Üzenőfal