Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Lőrincz Sarolta Aranka, az Ipoly mente krónikása

Lőrincz Sarolta Aranka, az Ipoly mente krónikása

* 1950. április 13., Ipolybalog / közélet szereplője, hagyományőrző

Munkánkban egy olyan személyiséget mutatunk be, aki aktív részese nemcsak szülőfaluja, Ipolybalog kulturális életének, hanem a szélesebb régióban, az Ipoly mentén, sőt a határ túloldalán is ismerik tevékenységét. Ő Lőrincz Sarolta Aranka nyugalmazott óvodapedagógus, aki munkásságával, tevékenységével nagyban hozzájárul a település és a palóc régió történelmének, hagyományainak megismertetéséhez, gyűjtéseivel megörökíti ezeket, és folklórcsoportjával élővé is teszi a múlt értékeit. Könyvei segítségével a népszokások, a népi hagyományok, a régió történelme elevenedik meg és válik elérhetővé több generáció és más vidékek lakói számára is. Az oral history, azaz elbeszélt történelem módszerét választva, valamint saját tapasztalatait felhasználva a fiatalok számára is érthető és érdekes módon mutatja be elődeink életét, gondolkodásvilágát, a nagy történelmi fordulópontokat vagy éppen a hátországban maradt emberek mindennapjait. Lőrincz Sarolta Aranka tehát a kultúra jó értelemben vett napszámosa, aki ha kell, mesél a régi időkről, vagy épp könyvbemutatót tart az iskolákban, falusi könyvtárakban, különféle összejöveteleken, mesedélutánt az óvodákban, fellép falunapokon és fesztiválokon a hagyományőrző csoportjával, írja a falu krónikáját, gondozza a helyi falumúzeum anyagát, amelynek szakavatott tárlatvezetője is egyben.
Aranka néni egy nem mindennapi egyénisége a Palócföldnek, akinek hite, energiája, kitartása példa lehet sokunk számára.
Hétköznapi hősök lehet, sokan vannak, de Lőrincz Aranka Sarolta tevékenysége biztosan megfelel a kategória kritériumainak, sőt magasan kiemelkedik belőle. A következő munka az ő életét és munkásságát próbálja bemutatni, amennyire ez lehetséges. Az életrajzi tények Aranka néni közlésén, hagyományápoló munkájának bemutatása különböző interjúk alapján, míg a könyvei, írói munkásságának áttekintése az Ipolyi Arnold Alapiskolában készített beszélgetés alapján (amely része a projektnek) készült.

Fullscreen Mode

 

Fullscreen Mode

Tollfosztas, Bukréta Hagyományőrző csoport:

Kategóriaregionális
Életéhez kapcsolódó településekIpolybalog [Balog nad Ipľom]
Működési ideje20. század / 21. század
Tevékenységi körközélet szereplője
ForrásinformációkKészült az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Kulturális Kapcsolatok Főosztálya Hétköznapi hőseink - Írjunk történelmet! mintaprojektje keretében. A projekt készítésében részt vettek: Cseri Gabriella, Dobos Rebeka, Hlavács Réka, Velebný Réka, az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola 9. osztályos tanulói. A gyűjtőmunkát irányította és a beszámolót szerkesztette: Németh Ágota, az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola magyar szakos tanára. A digitális anyag készítője és a projekt koordinátora: Molnár Barnabás, az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola tanár-igazgatója. A szlovák nyelvű összefoglaló Uhrík Mónika, az angol nyelvű pedig Szecsei Csilla munkája, mindketten az Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola tanárai.
Rövid URL
ID109785
Módosítás dátuma2019. augusztus 28.

Hibát talált?

Üzenőfal