Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Idei első ülését tartotta a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal

Idei első ülését tartotta a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal

Július 24-én a Nemzeti Művelődési Intézetben rendezte meg a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal idei első tanácskozását. Az eszme- és tapasztalatcserében a Kerekasztalt létrehozó külhoni magyar közművelődési intézetek vezetői és fiatal munkatársaik mellett részt vett Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője, munkatársai és Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, illetve munkatársai. Az értekezleten a kulturális együttműködés egyes stratégiai elemei kerültek a középpontba.
A résztvevők a munkamegbeszélés során kiemelten foglalkoztak a közösségfejlesztés és a kreatív megismerő közösségi tevékenység módszereinek fejlesztésével. A megbeszélésen többek között szó esett a képzésszervezés szükségességéről – felsőfokú posztgraduális és középfokú képzésekről az intézetek munkatársai, illetve regionális képzésekről a civil szervezetek vezetői, munkatársai számára.
A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai a Nemzeti Művelődési Intézet Országos Felnőttképzési Szakmai Központja által felkínált képzések közül a Közművelődés Szakember I–II. akkreditált képzések közös megvalósítását kérték, amelyre ígéretet kaptak. A megvalósításhoz szükséges belső és külső források előteremtésében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának Közművelődési Főosztálya közreműködik. A KKK számít a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatására is.
A résztvevők közül többen régiónkénti, célirányos képzések megszervezését és lebonyolítását is fontosnak tartják, illetve szorgalmazták. A megbeszélésen felmerült egy, a kisebbségi közművelődési munkával kapcsolatos, a Kerekasztal tagjai által kidolgozandó képzési tananyag megalkotásának gondolata is.
Szó volt továbbá a Kárpát-medencei Kulturális Napok fiatalok bevonásával történő újraindításáról, mely egyben jó alkalom lenne az ifjúsági tagozatok megerősítésére. A tanácskozás részvevői közös célul tűzték ki a közösségi kulturális örökség számbavételét, digitalizálását és revitalizálását, illetve kölcsönös képviselet biztosítását stratégiai célú, a közösségi művelődés minőségét befolyásoló tanácskozásokon, valamint szakmai gyakorlatok szervezését a Nemzeti Művelődési Intézetben és a határon túli intézetekben. A szakemberek megállapodtak abban, hogy az országos, a regionális és a helyi közművelődés eseményeit kölcsönösen láthatóvá teszik a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kerekasztal tagintézményeinek honlapján, valamint a Szín – Közösségi Művelődés folyóiratban.
A program zárásaként Huszár László, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal soros vezetője, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója az éves munkaprogram keretében a Kerekasztal megbeszélés-sorozatának folytatását és programterv kialakítását kezdeményezte. Legközelebb 2014. október 16-án kerül sor az együttműködést támogató szakmai tanácskozásra a Nemzeti Művelődési Intézet falai között.

kkk_megbeszeles_fiatalok

Térbeli jellemzőkBudapest
Rövid URL
ID58219
Módosítás dátuma2014. július 29.

Hibát talált?

Üzenőfal