Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Hungarikum 2018, pályázati felhívás

Hungarikum 2018, pályázati felhívás

A Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására nyílt pályázatot hirdet.
A pályázat kódja: HUNG-2018

1. A pályázat célja
A pályázat célja a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti települési, tájegységi, megyei, külhoni nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a hungarikumok megismertetése és népszerűsítése határon belül és
külhonban.
A pályázat kiemelt célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek megőrzését a következő generációk számára, hogy mindennapjaik részévé váljanak, maradjanak.

2. A támogatás forrása
A pályázati felhívás 3. pontjában felsorolt pályázati célok támogatásának forrása a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvényben a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: Támogató) fejezeti kezelésű 20/03/06/00 Hungarikumok és a nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatása c. fejezeti kezelésű előirányzaton rendelkezésre álló keretösszegből
– az 1. célterületre: 77 000 000 forint
– a II. célterületre: 136 000 000 forint az alábbi alcélok szerint:
• II. a) 40 000 000 forint
• II. b) 40 000 000 forint
• II. c) 56 000 000 forint
– az III. célterületre: 10 000 000 forint
összesen: 223 000 000 forint
A Támogató jogosult a pályázati felhívás külön módosítása nélkül a 3. pont szerinti célterületek közötti forrásátcsoportosításra, amennyiben azt az egyes tevékenységek tekintetében a benyújtott pályázatok mennyisége és minősége indokolja.

3. Támogatási cél
I. célterület: A magyar kultúra értékeinek megismertetése többkörös, országos döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedőn keresztül. Általános iskolák felső tagozatos és középiskolák diákjainak nemzeti értékekkel kapcsolatos vetélkedő szervezése az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében, a megyei értéktárat működtető szervezetek, a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek koordinálásával (3. számú melléklet: Segédlet, ajánlás a vetélkedő szervezéshez).
II. célterület: Nemzeti értékek (települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárban szereplő nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek és hungarikumok) bemutatása és népszerűsítése:
II. a) nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével
Települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárakban, a Magyar Értéktárban vagy a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott nemzeti értékeket, valamint az Értéktár Bizottság értékgyűjtö tevékenységét bemutató
– írott vagy elektronikus kiadványok megalkotása, szerkesztése, összeállítása, kiadása és terjesztése,
– honlap létrehozása, szerkesztése, fenntartása és népszerűsítése,
– fényképsorozat, film készítése és népszerűsítése.
II. b) bemutató terek kialakításával
Települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárakban, a Magyar Értéktárban vagy a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott nemzeti értékeket, valamint az Értéktár Bizottság értékgyűjtő tevékenységét bemutató terek kialakítása állandó vagy legalább a beszámoló benyújtásának határidejéig tartó időszaki kiállításként.
II. c) rendezvények megvalósításával
Települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárakban, a Magyar Értéktárban vagy a Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott nemzeti értékek bemutatását, népszerűsítését szolgáló rendezvények szervezése és lebonyolítása.
III. célterület: Hagyomány a divatban – viselet másként; a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint nepa kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában.
A Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában, hogy azok ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak. Öltözetek és kiegészítőik tervezése (férfi, női vagy gyermek) és elkészítése, amelyek alapját tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag vagy technika jellemzi. Pályázni 3-5 darabból álló
új kollekció alapanyagukban, stílusukban hasonló modellek tervdokumentációjával vagy rajzaival lehet.

Bővebben a pályázatról: ITT!

 

Rövid URL
ID101990
Módosítás dátuma2018. május 10.

Hibát talált?

Üzenőfal