Az elmúlt hetekben-napokban rendezték meg a 41. Duna Menti Tavaszt Dunaszerdahelyen és az 53. Jókai Napokat Komáromban. Mind a két rendezvényen remekeltek a régió színjátszó csoportjai, a harkácsiak és a felediek aranysávos minősítést értek el Dunaszerdahelyen, míg a Jókai Napok megosztott nívódíját a füleki Apropó Kisszínpad vehette át.

apropo-kisszinpad-fulek

Dunaszerdahelyen ismét a bábosok mezőnyében remekeltek a gömöriek, a gömörfalvai Harkácsi Pimpók Dolinsky Irén, Vezér Klára és Csutor Vezér Zsófia vezette csapata idén a Lúdas Matyit mutatták be, amiért járt az aranysáv, ahogy a feledi Mesládának is, akik Makó Kovács Erika rendezésében Kádár Kata történetét vitték színre. A szerkesztett játék kategóriában a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Galiba Gyermekcsoportja a Bálos-Ok, Bálo-Sokk című előadásáért, amely besorolási szempontból nagyon megosztotta a szakembereket és a közönséget is, ezüstsávos minősítést érdemelt ki.Az előadást Pierzchala Mária, Szászi Edina és Székely Zsuzsa rendezte. Ezüstsávos minősítés volt a jutalma a színjátszók mezőnyében a rimajánosiak alapiskola és Csemadok alapszervezete mellett működő Csicsóka Színjátszó csoportjának is, akik Milen Gabriella rendezésében  A rátóti csikótojás című örökzöldjét mutatták be sajátos változatban, ahogy ezüstsávot érdemelt ki a  Tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Kincskeresők Színjátszó Csoportja is, akik a harkácsiakhoz hasonlóan szintén Lúdas Matyi történetét mutatták be. S az idén ezüstsáv jutott a Füleki Gimnázium és a Csemadok Alapszervezet Zsibongó Kisszínpadának is a Várról várra zeng az ének… előadásáért, amely Szvorák Zsuzsanna rendezésében a Füleken évszázadok óta jelen lévő toleranciáról és békés együttélésről adott számot, s mesél el egy izgalmas régesrégi történetet magyar, szlovák és cigány szemszögből. Benko Pálnak és Fero Mráznak a kiemelkedő látványvilágért különdíjat is odaítélt a zsűri.  S hadd említsem meg itt még a tornaljai regionális döntőn szereplő, de Dunaszerdahelyre el nem jutott nagybalogiakat, akik a tavalyi pedagógusi projektnapon Sajógömörön bemutatott „törökbéke-világbéli” történetüket hozták el a regionális válogatóra, s talán csak a keményszívű zsűrinek köszönhették, hogy nem juthattak el Dunaszerdahelyre, pedig e sorok szerzője szerint bőven benne volt a játékukban az országos döntőn való részvétel lehetősége.

S ne feledkezzünk el a Dusza István Díjról sem, amely az idén szintén régiónkba vándorolt, s azt Vezérné Gonda Klára, a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja rendezője, a gyermek bábos mozgalomban kifejtett több évtizedes áldozatkész munkájáért vehette át.

vezer-klara

Az idén is megrendezték a képzőművészeti versenyt, amelyen régiónkból az alsó tagozatosak között a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda tanulója, Šuhaj Zsolt, míg a nagyobbak között a feledi Szombathy Viktor Alapiskola diákja, Varga Noémi szerepelt sikeresen.

Évek óta a diákszínjátszók viszik a prímet Komáromban, a Jókai Napokon is, a felnőttek között az idén a losonci Kármán József Színház, a Füleki Zsákszínház és a lévai garamvölgyi Színpad mutatkozott be. A Hizsnyan Gézát is a soraiban tudó zsűri a diákszínjátszók nívódíját megosztva ítélte oda a komáromi GIMISz Diákszínpadnak és a füleki Apropó Kisszínpadnak. Szvorák Zsuzsanna, az Apropó Kisszínpad rendezője kapta a legjobb rendezés díját a Rebellis című lovaglógyakorlatért, amely Tasnádi István Közellenség című zenés uszítása nyomán készült. „Megérte komolyra hangolni az Apropót és az új, nagyon kreatív csapatmunka is megérte. Nagy erőt adott a gyerekek kreativitása és az a szakmai csapat, amely évek óta segíti a munkámat. Bő fél évig elemeztük a darabot, további két hónapig tartottak a próbák. A zenén is sokat dolgoztunk Burovincz Laurával. Rájöttünk, hogy a komoly előadáshoz is elsősorban lelkesedés és energia kell. Nyolcvanhatban kezdtem diákokat rendezni, úgy érzem, nemcsak a Rebellist, hanem a mögöttem álló harminc esztendőt is értékelték a rendező díjjal. Külön öröm számomra, hogy két volt Apropós színjátszó játékát szintén díjazták a fesztiválon, Nagy Andrea a füleki Zsákszínház, Gyetvai Viktória a losonci Kármán József Színház előadásában szerepelt” – mondta Szvorák Zsuzsanna a díjkiosztó után. Fülekre került a legjobb női alakítás díja, a Zsákszínház pulóveres lánya, Nagy Andrea kapta. „A virágot majdnem a színpadon felejtettem, annyira zavarban voltam. Több mint tíz éve vettem át itt a Ferenczy Anna-díjat, az Apropó Kisszínpad tagjaként, előtörtek az emlékek. Egy álomba kerültem, akárcsak Rose, akit A pulóveres lány című előadásunkban játszok. Elvarázsolódtam ettől az egésztől, annyira meglepett a díj, és nagyon jólesett” – tudatta a Ragyolcon élő színjátszó.

A zsűri különdíjait a színészi alakításért többek között Balog István, a füleki Apropó Kisszínpad és Korintus Attila, a rozsnyói Gikszer Diákszínpad tagjai vehették át, ahogy különdíjban részesült a színpadi zenéért a füleki Burovincz Laura is. A zsűri különdíjának a legkreatívabb előadásért a komáromi Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont MEG+a culpa Diákszínpadának tagjai örülhettek, akiknek előadását a rozsnyói származású Tóth Gábor rendezte. A legjobb szórakoztató előadás díja a losonci Kármán József Színházhoz került, méghozzá Boris Vian Medúza – Fő című vígjátékának előadásáért, melyet a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művésze, Máté Krisztián állított színpadra.

2016-06-20
gomorilap.sk/jdj
gomori-lap-logo