Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Folklórkutatás zajlott az Ung-vidéken

Folklórkutatás zajlott az Ung-vidéken

Július első hetében néprajzkutatók járták a régió településeit, hogy rögzítsék a fennmaradt népi szövegfolklórt. A szakemberek az Ung-vidék és az Ondava mente falvainak magyar
néprajzi vizsgálatát tűzték ki célul.
Varga Norbert, füleki folklórkutató, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetének munkatársa és Magyar Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének szakembere a gyűjtés során különös figyelmet fordított a régió mondáinak, hitvilágának, hiedelemrendszerének feltérképezésére.
Elmondásuk szerint a vidék szövegfolklórjának összegyűjtése fontos és sürgető feladat, mert a korábbi gyűjtések ellenére vannak még fehér foltok a területen, miközben egyre nehezebb olyan idős személyeket találni, akik emlékeik felidézésével segíthetik a munkát. A szakemberek örömmel közölték, hogy a nyelvhatáron fekvő, elszlovákosodó Ondava menti falvakban is számos értékes beszélgetést sikerült megvalósítaniuk, amivel hozzájárulhatnak a magyar monda hagyomány gazdagításához, megőrzéséhez. A kutatók több mint tíz éve végeznek néprajzi gyűjtést a felvidéki magyarság körében, több megjelent kiadvány fűződik nevükhöz a bodrogközi néphagyománytól kezdve a palócföldi népi műveltség bemutatásán át. A régióban folytatott gyűjtésük elsősorban leletmentési céllal valósult meg, de az sem elképzelhetetlen, hogya feljegyzett emlékek egyszer kiadvány formájában is megjelenjenek.

Forrás: Szabad Újság, VTIBOR

TelepülésNagykapos [Veľké Kapušany]
Térbeli jellemzőkUng-vidék
Rövid URL
ID51459
Módosítás dátuma2013. augusztus 12.

Hibát talált?

Üzenőfal