Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Ung-vidéki Magyar Táncház

Ung-vidéki Magyar Táncház

A Kaposkelecsényi Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet 2012 végén tartotta meg az I. Ung-vidéki Magyar Táncházat, melynek apropójaként az akkor épp negyven éve elindult táncházmozgalom szolgált. A szervezők hagyományteremtő és egyben hiánypótló szándékkal indították útnak a táncházas rendezvényt, mivel a régióban a hagyományos népies mulatságok megszűnése, átalakulása óta alig volt példa ilyen jellegű összejövetelre.
Az eseményt azóta minden évben megtartják, folyamatosan növekvő érdeklődés mellett. Az Ung-vidéki Magyar Táncház alkalmain a szórakozáson és a közösségépítésen túl a résztvevők gyakorlott néptáncosok segítségével sajátíthatják el a különböző néptáncelemeket, miközben minőségi előadásban szól a magyar népzene. A talpalávalót húzta már a Fölszállott a pávából jól ismert Parapács zenekar, a kárpátaljai Csipkés Együttes, illetve az Ung-vidéki és bodrogközi zenészekből álló Csurbeláj népi együttes is.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésNyarádkelecsény, Kaposkelecsény [Kapušianske Kľačany]
Értékszint2. tájegységi értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet - Kaposkelecsény
TelepülésNyarádkelecsény (Kaposkelecsény)
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Az Ung-vidéki Magyar Táncház több, mint szórakozás: eleven, hagyománnyal teli közösségformálás.
A rendezvény szokás szerint gyermek-néptáncosok fellépésével kezdődik, ahol a régió legfiatalabb táncosai mutatják be tudásukat, majd gyermektáncházzal folytatódik a kora esti órákig, végül a felnőtt táncház következik, hajnalig.

Az eseményen nemcsak az Ung-vidékiek, hanem bodrogköziek és kárpátaljaiak is rendszeresen részt vesznek, szimbolizálva ezzel a nemzet egységét.
Az I. Ung-vidéki Magyar Táncházat követően több egyéb régióbeli civil szervezet, önkormányzat is szervezett már hasonló eseményt, miközben több településen is fellendült a néptánc iránti érdeklődés, beindult az óvodai, az iskolai néptáncoktatás, tánccsoportok szerveződtek vagy éledtek újjá.

Forrás, adományozó

– http://felvidek.ma/2016/01/iden-is-neptanccal-kezdtek-az-evet-az-ung-videken-2/
– http://felvidek.ma/2016/01/iden-is-neptanccal-kezdtek-az-evet-az-ung-videken/
– http://felvidek.ma/2016/05/ujraalakult-a-nagykaposi-komocsa-neptancegyuttes/

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID84359
Módosítás dátuma2017. március 4.

Hibát talált?

Üzenőfal