Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Újmenyecske gyöngyös főkötő

Újmenyecske gyöngyös főkötő

Újmenyecske gyöngyös “fíkötő”, az ipolyvarbói női viselet talán legszebb darabja, amely a lakodalom napján a menyasszony átöltöztetését követően kontyoláskor került a fejre, és az első gyermek megszületéséig viselhette a menyecske. Az 1940-es évek végén bekövetkezett “kivetkőzési folyamat” feledésbe merítette ezt is.
A női kontyot takaró, a fejtetőn koronaként ülő, a hátvonalon pedig derékig érő, végeiben kissé szétnyíló, két ágú “csüngő” résszel ellátott vászon alapú fejdísz, melyet rézcsipkével vontak be és színes művirágokkal, gyöngyökkel,selyemszalaggal valamint pillangókkal (flitterekkel) ékesítették pántlikák kíséretében, melyek a régi szalagmegformázási módszereket szemléltetik, úgy mint a lúdgéga, csüvisk vagy farkasfog, meg az elmaradhatatlan békaszem és a szárvégeket lezáró, aranyrojtokon nyugvó, pénzérmes csillogó “ördöglakat” sor.. A “görbikékkel” elkészített, cukrosvízzel vagy zsírral lesimított haj kontyrészébe a súlyos főkötőt egy nagy kontytű segítségével rögzítették.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésIpolyvarbó, Varbó [Vrbovka]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 - Ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda Jó palócok csapata. Csapattagok: Fábián Flórián, Ďörď Vivien, Fagyas Dávid. Felkészítő pedagógus Chudý Erzsébet.
TelepülésIpolyvarbó
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Ipolyvarbón ma már egy eredeti főkötő sem található, az utolsót 2010 táján adták el a muzeológusoknak Losoncra.
A ma megtalálható főkötő Kois Szilvia viseletkészítő tulajdonában van, aki 2018-ban készítette sajátkezűleg régi visszaemlékezések alapján.

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106434
Módosítás dátuma2019. február 9.

Hibát talált?

Üzenőfal