Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Tőkehúzás

Tőkehúzás

Némileg a busójárásra hasonlít, nagy múlttal rendelkező, hagyományos népszokás, amelyet hamvazószerdán szoktak tartani, Farsang végén. Fő célja az, hogy a tőkehúzók elkergessék és szórakoztató táncaikkal búcsúztassák a telet és a hideget. A tőkehúzó csapatokban rendszerint elöl mennek az első dorongosok, utánuk a menyasszony és a vőlegény, majd az írnok, a tyúkkosaras és a tőkehúzó, akiket a zenekar és a hátulsó dorongosok követnek. A falu utcáit róják ilyenkor harmonikaszó mellett, rikkantgatva, s a tréfa kedvéért időnként hemperegve is. Ahol nyitott ajtót találnak, portájának udvarába betérnek. A falubeliek szívesen fogadják a dörömbölő tőkehúzókat, udvarukban megvendégelik, üdítővel és farsangi fánkkal kínálják őket. Kosarukba tojást, szalonnát, bort, pálinkát tesznek, az írnok gondosan feljegyzi, kitől mit kaptak. A begyűjtött adományokat hagyományos pocita néven ismert mulatságon fogyasztják el.
A tőkehúzáshoz kapcsolódik a vénlánycsúfolás, viszont ez a népszokás gyakorlatilag kihaltnak tekinthető. Ez a szokás a házasságban élést egyetlen helyes életformának ismerő falusi közösségek gúnyoló szokása a házasságra érett, de farsangig, vagyis a házasságkötési idény végéig férjhez nem ment leányok ellen. Ilyenkor a leányhoz fatuskót vagy azt jelképező kisebb tárgyat kötöznek, amit bizonyos távolságra el kell húznia. Ezt a feladatot ma a tőkehúzó látja el.
Számomra mindig fontosak voltak a hagyományok, ezért is szeretném, hogy a tőkehúzás bekerüljön a helyi értéktárba, hiszen összetartja a falubeli embereket és mindenki számára örömet okoz ez a néphagyomány.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Farkasdi MTNY Alapiskola és Óvoda A Vágparti lovagok csapata. Csapattagok: Varga Csenge, Vasmera Vivien, Oroszi Zsolt. Felkészítő pedagógus Varga Árpád.
TelepülésVágfarkasd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Sajnos a többi hagyományhoz hasonlóan a Tőkehúzás is “kihalófélben” van. Fontos hogy megőrizzük az utókor számára ezt a nagyon kedves, a falu közösségét összetartó hagyományt.

Forrás, adományozó

MELLÉKLETEK

Rövid URL
ID107298
Módosítás dátuma2019. február 8.

Hibát talált?

Üzenőfal