Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Pál Dénes Balogvölgy múltja és hagyományai című kiadványa

Pál Dénes Balogvölgy múltja és hagyományai című kiadványa

Pál Dénes könyve a Nagybalog múltja és hagyományai 2004-ben megjelent könyv bővített kiadása, mely 2012-ben a kiadó, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete fennállásának 10. évfordulója alkalmából jelent meg.
Olyan hiánypótló munkáról van szó, mely összegzi a Balogvölgy – azaz a 15 település (Balogpádár, Perjése, Nagybalog, Uzapanyit, Balogtamási, Rakottyás, Bátka, Dúlháza, Zsíp, Balogújfalu, Nemesradnót, Cakó, Balogiványi, Zádorháza, Rimaszécs) rövid történelmét, hagyományait, szokásait.
Emléket állít a jeles szülötteknek, történelmi jelentőségű eseményeknek, számba veszik a műemlékeket, templomokat. A könyvben végig kísérhetik népszokásainkat a csecsemőkortól a temetésig, babonákkal, szólásokkal, anekdotákkal fűszerezve. Kitérnek a vidéken megtalálható gyógynövényekre. Régi ételek receptjeit is feltárják.
Pál Dénes gyűjtőmunkája évtizedek óta folyik. Célja, hogy a felnövekvő nemzedékkel, s a velünk együtt élőkkel megismertesse történelmünket, értékeinket, hogy hazáját, szülőföldjét tisztelő, becsülő generáció adja kézről-kézre.
A szerző így ír az előszóban:
“Tisztelnünk kell őseinket azért is, mert a sok megpróbáltatás ellenére is megtartották számunkra a szülőföld szeretetét, anyanyelvünket, hovatartozásunkat. Ebben nem tudta őket legyőzni sem tatár, sem török, sem a többi hódító.
Nekünk sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fának is, ahhoz hogy erős törzset, gyümölcsöt, teremtő koronát növelhessen, a földben szilárdan kapaszkodó erős gyökérzetet kell kialakítania. Gondoljunk csak nemes őseinkre, Petőfire, Tompára vagy Blaha Lujzára, akik mindnyájan hazájuk egy kisebb táját vallották igazán magukénak. Azt, ahol születtek, ahol először csodálkoztak rá az élet törvényeire.
Legyünk mi is ragaszkodók és hűek szülőföldünkhöz attól függetlenül, hogy a nagyhatalmak mikor és hol húzzák meg az országhatárokat.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy évszázadokon keresztül éltek őseinkkel együtt másfajta népek, nemzetiségek is, mint ahogy velünk is élnek. Együtt voltak jóban és rosszban, mert együvé tartoztak. Ezt a hagyományt nekünk is tovább kell ápolnunk. Hisz az erős gyökérzetű fa nemcsak ellenáll a viharnak, de gyümölcsöt terem, és árnyékot is ad. A gyümölcs és árnyék már másokat is megillet. Legyünk tehát mi is megértők, toleránsak a községünkben és a környéken élő másfajta emberekkel is, mert az őseink tapasztalatából kiindulva nekünk ez csak becsületünkre válhat” – írja Pál Dénes.

A kiadvány jól illeszkedik a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által megjelentetett A hely, ahol élünk című regionális olvasókönyvhöz is.
A könyv keresztelőjére 2012. november 24-én Nagybalogon került sor.
Az első bemutatóját 2012. 12. 12-én tartották szintén Nagybalogon a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének a szervezésében. A szerzővel a könyv szerkesztője Homoly Erzsébet beszélgetett. Sor került dedikálásra is.

Pál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai című könyve megvásárolható a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban, vagy megrendelhető a Csemadok Nagybalogi Alapszervezeténél a pal.gabi@azet.sk e-mail címen.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBalogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
TelepülésBalogvölgy
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A kiadvány összegzi a Balogvölgy – azaz a 15 település rövid történelmét, hagyományait, szokásait. Emléket állít a jeles szülötteknek, számba veszi a műemlékeket, végigkíséri népszokásaikat.

Pál Dénes évtizedes helytörténeti gyűjtőmunkájának eredményeképpen jelenhetett meg a Balogvölgy múltja és hagyományai című kiadvány, mely a Nagybalog múltja és hagyományai című, 2004-ben megjelent könyv bővített kiadása. A könyv Homoly Erzsébet szerkesztésében, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete kiadásában jelent meg. A bemutatóra 2012-ben került sor Nagybalogon, ahol Pál Dénes, a könyv szerzője mondott köszönetet a támogatóknak. Külön érték, hogy a kiadó Tamás Ilonka nénit, Balogvölgy tanító nénijét – aki sok mindent csinált már, de könyvet még nem keresztelt – kérte fel, hogy legyen a frissen megjelent könyv keresztanyja. Ekkor Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete Tamás Ilonka nénit hivatalosan is Balogvölgy tanító nénije és Pál Dénest a Balogvölgy tanító bácsija címmel tisztelték meg.

Forrás, adományozó

– https://www.televizio.sk/2012/12/helytorteneti-kiadvanyt-kereszteltek-nagybalogon/

MELLÉKLETEK
Fullscreen Mode
Rövid URL
ID91911
Módosítás dátuma2017. augusztus 10.

Hibát talált?

Üzenőfal