Csemadok » Nemzeti ünnepeink községünkben Nemzeti ünnepeink községünkben – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Nemzeti ünnepeink községünkben

Nemzeti ünnepeink községünkben

Nemzeti ünnepeinkről községünkben minden évben megemlékezünk március 15-éről és október 6-áról is Nagy Edit felkészítő tanárunk által írt történelmi forgatókönyvekkel. A tanárnő történelmi nagyjaink naplóit elolvasva, a kor hiteles feljegyzéseit átböngészve, illetve neves történészek által szerkesztett tanulmányokat átrágva írja meg a történelmi témájú forgatókönyveket. Színjátszó csapatunk színpadra vitte már Petőfi Sándor életét, de Szendrey Júlia szomorú sorsával is foglalkoztunk már, miután férje Világosnál eltűnt. Októberben Batthyány Lajos utolsó napjait elevenítettük meg a Siralomházban. Márciusban a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István élete elevenedik meg a színpadon.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésCsicsó [Číčov]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsói tündék csapata. Csapattagok: Balázs Zsófia, Győri Barbara, Németh Annamária. Felkészítő pedagógus Nagy Edit.
TelepülésCsicsó
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Irodalmi színjátszó csapatunk fiataljai rendhagyó módon elevenítik meg történelmi nagyjaink dicső tetteit. Igaz, az általunk játszott hősök közvetlenül nem köthetők településünkhöz, viszont a magyar történelem dicső nagyjait elevenítjük meg kis községünk színpadán. Színjátszó csapatunk célja ily módon is magyarságtudatunk erősítése.

Forrás, adományozó

Nagy Edit, Csicsó

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID106731
Módosítás dátuma2019. január 30.

Hibát talált?

Üzenőfal