Csemadok » Máli lejtősztyepprét Máli lejtősztyepprét – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Máli lejtősztyepprét

Máli lejtősztyepprét

A pogrányi Mál a 356 m magas Koloni-hegy előhegye. Jura és triász kori mészkő alkotja, melyet bányásznak. Felszínét karsztjelenségek borítják, valamint rogyott dolinák, mélységi kürtők, karsztrepedések, barlangszerű üregek és elhagyott bánya- és mészégetőhelyek. Foltokban a vékony rendzina alkotta talajréteget a mediterránra jellemző vöröstalaj – terra rossa mozaikolja. A száraz, déli lejtésű lankás domboldalon sztyepprétek alakultak ki, melyek uralkodó füve a kunkorgó árvalányhaj és különféle csenkeszek. A belső-ázsiai sztyeppékkel rokon növényvilág, déli fajokkal kiegészítve húsz törvényileg is védett növényfajjal büszkélkedhet. Ezek között két olyan faj van, amelyek az egész Felvidéken már csak 2-3 helyen fordulnak elő (kenderziliz, kereklevelű buvákfű). Itt találjuk a Tribecs-hegység legnagyobb tavaszi hérics populációját. További ritka növényfajok az orchidea-rokon agárkosbor és kardos madársisak, gyakori a selymes boglárka, szomorú estike, szarvasgyökér, szártalan bábakalács, Orlay-turbolya, nagy szádorgó és egyebek. A citruszokkal egyetlen félcserjés rokonfajunk, a nagy ezerjófű, a fátyoltársulásokat ékesíti. A cserjefoltokat vadrózsafajok, húsos som, törökmegy és virágos kőris alkotja. Az erdő fő képviselői a másodlagos előfordulású tölgyesek és kiültetett feketefenyő alkotta melegkedvelő fenyvesek. A hegy lejtőjének déli lábánál és lankáin szőlőtelepek is vannak, itt említik a szőlőt először az egész Felvidéken (külön értéknek javasoltuk). Ritka a hegy rovarvilága is, találkozunk itt védett lepkékkel, imádkozósáskával, szarvasbogáral, hangyákkal. A ternyeormányost néhány éve éppen itt találták meg először a Felvidéken. A hegy jelentős része katonai gyakorlótérül szolgál, látogatása korlátozott, ill. tiltott. A tankok gyakorlópályája, zajok, taposás, árkok és egyéb zavaró tényezők rontják a természeti érték célszerű felhasználását, üdülési funkciói nagyon korlátozottak. Két nagy kőfejtője közül az egyik aktív, a másik immáron elhagyott.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterülettermészeti környezet
TelepülésPográny [Pohranice]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőPogrányi Értéktár Bizottság / Fehér Sándor
TelepülésPográny
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A hegy ritka növény- és állatvilága egyedülálló nemcsak a régióban, de szakmai körökben országosan is ismert. Érdemleges látogatása a katonai gyakorlótér jelenléte miatt visszafogott, ijesztő a kőbánya terjeszkedése is. Jelenleg a hegy védettsége nem megoldható, ezért minden védelmére és népszerűsítésére való törekvés nagyon is indokolt (tanösvény kiépítése, információs táblák elhelyezése stb.), beleértve értéktára való beemelését is (a jelenlegi állapotokat figyelembe véve, legalább helyi szinten).

Forrás, adományozó

Fehér Sándor: Szegény védtelen védett növények! Új Szó – Régióink melléklet (2000. július 27.), 3. évf., 4. sz., 7. old.

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID93758
Módosítás dátuma2018. január 16.

Hibát talált?

Üzenőfal