Csemadok » Madari vizes területek, növény és állatvilága Madari vizes területek, növény és állatvilága – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Madari vizes területek, növény és állatvilága

Madari vizes területek, növény és állatvilága

A falu északi részénél, az Újvárivölgyek alatt ered egy kis erecske, keskeny patak, mely a falun keresztül, a Fő utcával párhuzamosan folyik. Eredetileg Búcson keresztül Ebednél ömlött a Dunába, azonban a patakok általános rendezése után már Dunamocsnál folyik az országhatár menti folyóba. A patak melléke eléggé vizenyős, bugyványos, náddal-sással szegélyezett. A falu határában a patak partjait rétek díszitik. A patak rendezése előtt két időszakos jellegű tó is volt a faluban, egyik a patak eredeténél, a másik a falu alsó szélén. Ezek a tavak nagy szárazság esetén kiszáradtak, majd esős időben újra megteltek. A felső tavat rendszerint kenderáztatásra használták, az alsó tavat pedig öntözésre.
A határ növényzete eléggé változatos. A hegyeket erdők borítják, ahol általában lomblevelű fák vannak. Leginkább előforduló fanemek: akác, tölgy, kőris, juhar, gyertyán. Az erdőben és az erdőszegélyeken galagonya, kökény, kecskerágó, vörösgyűrű, sóskaborbolya, vadrózsa, fagyal nő. Az erdőkben vaddisznók, rókák, őzek, üregi nyulak élnek, és néha borz nyomaira is bukkanhatunk.
A síkságon a gabonaféléken kívül megterem a kukorica, cukorrépa, dohány, burgonya, kender. Kiváló minőségű a fűszerpaprika, melynek minősége vetekszik a kalocsai és szegedi paprikáéval.
Az egész határban megtaláljuk a dió-, szilva-, cseresznye-, körte-, alma- és barackfát, valamint a szőlőt. Jelenleg is folyik a gyümölcsösök és szőlőfajták nemesítése és kiterjesztése.
A síkság állatvilága közé tartozik a róka, mezei nyúl, hörcsög, ürge, mezei pocok, menyét, borz, nyest. A madárvilág jellegzetes képviselői a fogoly, fácán, vadkacsa, vadlúd, gerlice. Az erdőkben és a mezőkön pacsirták, seregélyek, harkályok, búbosbankák, cinkék, sárgarigók, varjak, sasok, vércsék, baglyok, darvak és csalogányok fészkelnek. Bent a faluban minden esztendőben akad legalább egy pár gólya. Réteken és vizesebb helyeken a bíbic jellegzetes hangja hallatszik.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterülettermészeti környezet
TelepülésMadar [Modrany]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőÉdes Gergely Magyar Tannyelvű Alapiskola Madar
TelepülésMadar
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Az időszakos jellegű vizes területekről, növény- és állatvilágáról kevés információt tudunk.

Forrás, adományozó

https://zsegmodrany.edupage.org/a/ertekeink?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQxJnN1YnBhZ2U9MA%3D%3D

Web-
MELLÉKLETEK

 

Rövid URL
ID120951
Módosítás dátuma2020. április 6.

Hibát talált?

Üzenőfal