Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Kéméndi vásárok

Kéméndi vásárok

A vásár (sokadalom) az adás-vevés szervezett alkalma. A sokadalmak a paraszti árucsere központjai voltak, mivel az állatkereskedelem fő helyeinek számítottak. Ide jártak az emberek a portékáikat eladni, és itt szerezték be azokat a termékeket, amelyet a paraszti gazdaság nem tudott előállítani. A vásár helye minden esetben jelentősebb helység, amely a földrajzi fekvésénél fogva, kisebb-nagyobb tájak központja volt. Az árucsere-forgalom szempontjából központi helyet foglaltak el a kéméndi vásárok is, hiszen ide jártak a legtöbben. A „fölhajtott marha” és az ide összpontosított árumennyiség itt volt a legnagyobb.
A kéméndi vásárok hagyománynak számítanak. A Kéméndi Tájház Polgári Társulásunk vezetősége ezt a hagyományt szeretné megőrizni és folytatni azzal, hogy két ünnepi vásárt tervezünk.

Fullscreen Mode
AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésKéménd [Kamenín]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőCsukáné Klimo Mária, Párkány Környéki Tájegységi Értéktár Bizottság, Kéménd
TelepülésKéménd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

Polgári társulásunk egyik feladata a hagyományok összegyűjtése és feltárása. Noha a nagyvásárokat nem lehet újjáéleszteni, mi mégis megpróbáltunk egy kis vásári hangulatot teremteni Mikulásnap környékén, örömet szerezni a kisgyermekeknek, vidámságot varázsolni sok felnőtt arcára.

Forrás, adományozó

Csukáné Klimó Mária, a kéméndi tájház vezetője

MELLÉKLETEK
Rövid URL
ID94343
Módosítás dátuma2018. március 1.

Hibát talált?

Üzenőfal