Csemadok » A Muskátli II. és III. évfolyamának évkönyve Nemesradnótból (Balogvölgy) A Muskátli II. és III. évfolyamának évkönyve Nemesradnótból (Balogvölgy) – Csemadok
Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A Muskátli II. és III. évfolyamának évkönyve Nemesradnótból (Balogvölgy)

A Muskátli II. és III. évfolyamának évkönyve Nemesradnótból (Balogvölgy)

A Muskátli a havonta megjelenő Szózat elektronikus folyóirat jó gyerekeknek és örökgyerekeknek szóló melléklete sok szép verssel, mesével, amelynek első száma 2014. szeptemberében jelent meg. Igazodik a tanévhez. Havonta jelenik meg az új tartalom a www.szozat.org oldalon.

A vaskos kötet a második és harmadik év anyagait gyűjti egybe, s azt a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete adta ki, melyben a 2015/2016-os valamint a 2016/2017-es tanévben megjelent tartalmakat kötik csokorba. A szerkesztő, Pósa Homoly Erzsó a kötet összeállításánál a magyar gyermekirodalom megteremtőjét, Pósa Lajost hívta segítségül, de új tartalmak is helyet kaptak a könyvben, amelyek hét rovatban (Hónapvers, Emlékezés, Irodalom, Valósmese, Pósa bácsi tarsolyából, Imádság, Természet) szebbnél szebb versekkel, mesékkel idézik meg nemcsak a kort, hanem örök emberi értékeinket.

Az Irodalom rovat valamennyi anyagát Lőrincz Sarolta Aranka írta. Az Ipolybalogon élő nyugalmazott óvónő meséi, verses meséi a Muskátliban jelentek meg először. A Valósmese rovat anyagát Pósa Dénes, a nagy Pósa család egyik tagja állította össze.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületkulturális örökség
TelepülésNemesradnót [Radnovce]
Értékszint3. felvidéki magyar értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőBalogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság
TelepülésNemesradnót
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A szerkesztő 2014-ben, Pósa Lajos halálának 100. évfordulóján, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetének elnökeként Pósa-emlékplakettet vehetett át a Pósa Lajos falujában, Nemesradnóton végzett publikációs és szervezési tevékenységéért. Az elismerés után vetődött fel benne a gondolat, hogy Muskátli címmel, a Szózat mellékleteként elindítja az elektronikus lapot.

A Szózat elektronikus folyóirat melléklete, a Muskátli, Homoly Erzsó szerkesztésében Pósa Lajos szellemiségét ápolja és Nemesradnóton, Pósa Lajos szülőfalujában. a Lidike Pihenőház alkotóműhelyében készül havi rendszerességgel, majd könyv formájában is megjelenik. Élteti Pósa Lajos, az eredeti magyar gyermekirodalom megteremtőjének a munkásságát, s új, friss tartalmat is közread.

Forrás, adományozó

Farkas Ottó: Megjelent a Muskátli II. és IIII. évfolyama (https://felvidek.ma/2018/02/megjelent-a-muskatli-ii-es-iii-evfolyama/)

Webhttp://www.szozat.org
MELLÉKLETEK

Rövid URL
ID106229
Módosítás dátuma2019. január 19.

Hibát talált?

Üzenőfal