Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A gyógyfüves

A gyógyfüves

Sillik József (gyógyfüves)
Helyi értékek után kutatva meglátogattam Sillik Józsefet a falu gyógyfüvesét, aki már lassan 30 éve foglalkozik a természet gyógyító erejével. Józsi bácsi elmesélte, hogy Ő neki ez az egész abból indult, hogy lerokkant, és 25 évig béna volt a kötelező katonaság után. Mivel Ő már kiskorától járta az erdőt, és ismerte nagyjából a növényeket, ezért elhatározta, hogy megpróbálja kikezelni magát, ami sikerült is, csakis gyógynövények segítségével, ugyanis volt egy gyógynövényes könyve, ami segítségével kitapasztalta, hogy neki mi a szükséges növény, ezáltal keveredett bele a szakmába, amit a 90-es évektől csinál. Elmondása szerint Farkasdon nagyon sok gyógynövény található, ugyanis Ő 70 féle gyógynövényt haszná,l és ebből 25 megtalálható Farkasdon, mint pl: útifű, apróbojtorján, aranyvessző, galagonya, orbáncfű, körömvirág stb. Ezen kívül pedig, amit lehet vetni vagy ültetni, azok megtalálhatók Józsi báty kertjében. Érdekesség viszont, Józsi bácsi elmondása szerint, hogy mikor átment a szomszédos településekre ott már nem talált gyógyfüvet, csakis kizárólag Farkasdon. Józsi bácsi összes termékét saját maga termelte ki, és tesztelte bizonyos időkön keresztül. Mostanra már a világ több tájékáról is érkeznek betegek, mint pl: Oroszországból, Izraelből, Spanyolországból, Ausztriából és Németországból, amelyekről feljegyzései vannak a saját krónika könyvében.
Reméljük, hogy Józsi báty még sokáig fog tudni segíteni a rászoruló betegeken, és nagymértékű tudását átadja a követőinek.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA
Szakterületegészség és életmód
TelepülésVágfarkasd, Farkasd [Vlčany]
Értékszint1. helyi (települési) értéktár
A JAVASLATTEVŐ ADATAI
JavaslattevőNégy határon át vetélkedő, 2018 – Farkasdi MTNY Alapiskola és Óvoda A Vágparti lovagok csapata. Csapattagok: Varga Csenge, Vasmera Vivien, Oroszi Zsolt. Felkészítő pedagógus Varga Árpád.
TelepülésVágfarkasd
A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI
Indoklás

A természet gyógyító erejét megismerni és azt megfelelően felhasználni nagy érték. Megbecsülni azokat, akik ezt magas szinten tudják művelni nemzeti értékünk is. Sillik József munkásságát szeretnénk, ha minél több ember megismerné.
Azért szeretnénk, hogy bekerüljön ez a szakma az értéktárba, mert ez is kihaló félben van, és ez egy nagyszerű szakma, amivel segíteni lehet a rászoruló betegeken. Kár volna, ha ez megszűnne

Forrás, adományozó

MELLÉKLETEK

Rövid URL
ID107312
Módosítás dátuma2019. február 8.

Hibát talált?

Üzenőfal