Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Évet értékelt Nagybalogon a Csemadok alapszervezet

Évet értékelt Nagybalogon a Csemadok alapszervezet

Kovács László, a Csemadok Nagybalogi Alapszervezet elnökhelyettesének üdvözlő szavai után a kis Csemadokosok Pósa- összeállításával kezdődött a szervezet évzáró gyűlése 2014. 2. 28- án 18.00 órai kezdettel a helyi kultúrházban. A kb. 90 jelenlévő a folytatásban meghallgathatta a Szivárvány Énekkart és Koós Istvánt.
Pál Csaba elnök vetítéssel egybekötött évértékelőt tartott: a felvételek bizonyították, volt lehetősége a tagságnak válogatni a rendezvények sorából, hiszen a hagyományos emlékezések és rendezvények – málenkij robot, tavaszváró bábégetés, március 15, Gyöngyösi István nyomában az ifjúsággal,koszorúzás Csetneken, október 6, Mikulás, karácsonyi bál –mellett volt színházlátogatás a kassai amfiteátrumban a Benyovszky Móric daljátékon, a községbe látogatott Badin Ádám meseszínháza a Juhfia Jankó c. előadással és a Thália Színház a Pletykák és a Keszekusza varázsló c. előadásokkal. A református táborban kézműves foglalkozást és könyvbemutatót tartottak a gyerekeknek.
Az elnök értékelésében elmondta, 2013-ban a Csemadok Nagybalogi Alapszervezet 220 tagot jegyzett, és ennek nagyon örül!A szervezet működését anyagilag a sikeres pályázatok illetve a község segítette. Bevételi forrást jelentő rendezvény csupán a karácsonyi bál. Támogatást kaptak továbbá vállalkozóktól és egyénektől is.

Nagyra értékelte továbbá azt a támogatást, amit a tagsági bélyegek megvásárlásával tanúsítottak a szervezet felé, de az igazi öröm az, amikor látja, van igény és érdeklődés a rendezvények iránt!
A szervezet munkáját segítette ill. a műsorokat tették színesebbé a Kis Csemadokosok, a Szivárvány Énekkar és a Gyöngyösi István Irodalmi Kör Koós István vezetésével. E csoportok tagjainak ismételten őszinte köszönetét fejezte ki az elnök.
Lévay Tibornak – azaz Tibi bácsinak megköszönte az énekkar érdekében, szakmai fejlődésében tett többéves értékes szolgálatát! Sajnálatát fejezte ki, hogy egészségügyi problémák miatt le kellett mondania az énekkar vezetéséről. Kivánt számára a továbbiakban erőt és egészséget!
Szarvas Erzsébetet, az énekkar jelenlegi vezetőjét pedig szeretettel üdvözölte Nagybalogon! Kívánt számára kitartást, lendületet és szakmai sikereket a Szivárvány énekkarral!
Az elnök szerint az alapszervezetnek jó kapcsolata volt Nagybalog Községgel, a községi hivatal alkalmazottaival,a képviselőtestülettel, helyi alapiskolával- hiszen az iskola több rendezvény helyszíne is volt, óvodával, ezen intézmények konyhavezetőjével, a Református Egyházközséggel, a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetével, és az internetes hírportálok szerkesztőivel. Reményét fejezte ki ezen jóbaráti viszonyok jövőbeni fennmaradását illetően.
Az elnök továbbá elmondta, hogy szervezetük nyitott a kultúrát képviselő szervezetekkel való együttműködésre. Szívesen fogadnak olyan új tagokat , akik érdeklődnek szervezetük munkája iránt. Elítélik a szélsőséges nézeteket, hiszen érdekük a magyar kultúra támogatása. Nagyon fontosnak tartják a fiatalok bevonását a kulturális életbe. Örömmel fogadnak minden építő jellegű kritikát és nyitottak az új ötletek felé. Végezetül megköszönte a támogatók, az aktív Csemadok tagok és a vezetőségi tagok segítségét.
Pál Gabriella titkár kiértékelte a 2014-es év pályázatait:
1. Besztercebánya Megyei Önkormányzat: Kézműves nyári tábor c. pályázata – sajnos a pályázatot kizárták a szervezet önhibáján kívüli hiányosság – pontatlanság – miatt, az államilag kirendelt azonosító szám/ IČO/ nem megfelelő, ezen az alapszervezet változtatni nem tud. A hiányosság pótlása a területi választmány ígéretei szerint országos szinten folyamatban van.
2. Szlovák Köztársaság Kormányhivatala: Thália Színház fogadása községünkben – 2 színházi előadás: Pletykák és a Keszekusza varázsló.
3. Nagybalog Községi Hivatala: Kulturális örökségünk és a kultúra ma – ebből az összegből szervezték meg a felsorolt rendezvények többségét.
Miko Éva gazdasági beszámolója után Kovács Edit olvasta fel az énekkar munkájáról, fellépéseiről szóló beszámolót. Igaz, az énekkar fenntartója a község, de a Csemadok évzáró megfelelő alkalomnak tűnik egy ilyen évértékelésre.
Pál Csabától megtudtuk, hogy a szervezet 2014-es év tervei közt szerepel a hagyományos rendezvények mellett emlékezés Pósa Lajosra a költő halálának 100. évfordulóján szülőfalujában Radnóton közösen a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezetével, továbbá kézműves foglalkozás gyerekeknek, színházlátogatás lehetőség szerint.
A hozzászólásokban a TV küldöttje Csirmaz Miklós beszélt a március 15-én esedékes elnökválasztásról is, amelyen először indul magyar jelölt Bárdos Gyula országos Csemadok-elnök személyében.
Povinszky Elvira kiemelten megdicsérte a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetet aktivitásáért. Átadta továbbá Pál Dénesnek a Csemadok Országos Elnökségének meghívóját a Szövetség megalakulásának 65. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi ülésre és műsorra, amelyet 2014. március 8-án rendeznek Diószegen, ahol sor kerül az emlékplakettek és kitüntetések átadására.
Pósa Dénes, a RSZBHSZ elnökhelyettese szólt a magyarságról, a Pósa emlékévről, a szülőföldhöz való kötődésről.
Pál Gabriella titkár elmondta, lehet, hogy az idei rendezvények Nagybalogon is szerényebbek lesznek a tavalyinál,hiszen idén a szervezet nem pályázik a Szlovák Kormányhivatalnál, ugyanis a pályázati rendszert annyira túlbonyolították (egy sikeres pályázat esetén még közbeszerzési eljárást is meg kellene hirdetniük), hogy az túlhaladja képességeiket.
Meghirdette továbbá a Csemadok Bátkai ASZ Pósa Lajos – 100 c. pályázati felhívását.
Az évzáró a határozati javaslat egyhangú elfogadásával, frissítővel és baráti beszélgetéssel ért véget.

Pál Gabriella

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Rövid URL
ID55564
Módosítás dátuma2014. március 3.

Hibát talált?

Üzenőfal