Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

A Füleki Rakonca Néptáncegyüttes a Hagyományok Házában

A Füleki Rakonca Néptáncegyüttes a Hagyományok Házában


Esemény részletek


„Pátria” – a felvidéki palócság népművészete / Hagyományok Háza, 2016. január 23., 17 óra

„E műsor nem más, mint egy 20. századi barangolás térben és időben, hajnalhasadástól az éj előtti elcsendesüléséig, a fonográftól a laptopig, a dudától a szaxofonig, a díszes főkötőtől a miniszoknyáig.”
Az egyfelvonásos táncjáték alkotói és rendezői, Varga Norbert és Varga Lia a „Pátria” többrétű jelentéstartalmára építették fel a mű gondolatiságát. A szülőföld szinonimájaként használt pátria szó többféle tartalommal bír. Bartók Béla kezdeményezésére ezen a néven indult útjára a nagyhírű „Patria-lemezek” sorozat, amely a magyar nyelvterület minden jelentősebb részét érintő népzenei anyagot tárt az érdeklődők elé, s 1997-től ugyancsak ezen a néven szólal meg a szlovákiai magyarság egyik meghatározó szócsöve, a Pátria Rádió. E hármas jelentéstartalom tükrében nyújt betekintést a szlovákiai magyar tájegységek táncaiba a Rakonca Néptáncegyüttes műsora. A tájegységek tekintetében nyugatról kelet felé haladva Zoboraljától Magyarbődig jut el, míg tánctörténeti tekintetben a régi réteg táncaitól indulva, a magyar romantika korszakának táncain keresztül eljut egészen napjaink néptáncáig.
A füleki (Felvidék) Rakonca Néptáncegyüttes műsorában zoboralji táncokat, nógrádmegyeri juhásztáncokat, medvesalji leányjátékokat, gömöri botolóst, párkeresőt, vasvári verbunkot és friss csárdást, magyarbődi táncokat, szepsi cigánytáncokat láthatunk Benko Fruzsina énekével, Agócs Gergely tárogatójátékával és a Dobroda zenekar muzsikájával.

fulek-rakonca-patria-2016

Műsor:

1. Hajnal hasad, csillag ragyog… (Menyhe, Zoboralja)
2. Zoboralji táncok (Konkoly Annamária – Konkoly László)
3. Nógrádmegyeri juhásztánc (Paluch Norbert)
4. Medvesalji lányjátékok (Varga Lia)
5. Gömörben – botoló, párkereső, vasvári verbunk és friss csárdás (Varga Lia – Varga Norbert)
6. Magyarbődi táncok (Varga Norbert)
7. Iszik apám a kocsmába’… (Szepsi, Felső-Bódva mente)
8. Szepsi cigány táncok Bastyúréktól (Oláh Ivett – Oláh József)
9. „Magyar csárdás” (Varga Norbert)
10. Adjon Isten jó éjszakát… (Kodály Zoltán: Esti dal)

Közreműködő hagyományőrző mesterek:
Bastyúr István, énekes (Szilice)
Mezei Lajos és Mezei Margó, táncosok (Borzova)
Tamás János, prímás, (Felsővály)
Molnár Géza, kontrás (Alsóvály)

A Rakonca Néptáncegyüttesről:

A RAKONCA Néptáncegyüttes 1995-ben alakult, Palócföld nógrádi régiójának egyik jelentős történelmi múltú kisvárosában, Füleken. Az együttesben jelenleg 50, 8-23 év közötti fiatal táncol. Évi 20-25 alkalommal lépnek színpadra, több országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményeket. Az együttes három ízben kapott arany sávos minősítést az Esztrelánc Szlovákiai Magyar Gyermeknéptáncfesztiválon, 2008-ban a Szlovákiai Magyar Felnőtt Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjén ezüst sávos besorolásban részesült, 2011-ben pedig az Országos Koreográfiai Szemlén 3. helyezést ért el. Az elmúlt 20 évben több ízben vendégszerepeltek Magyarországon, Romániában és Montenegróban, valamint Törökországban, Szlovéniában, Ausztriában, Szerbiában, Bulgáriában és Lengyelországban. Az együttes táncos szólistái Palčo Kinga és Brusznyai Erik a „Šaffova ostroha 2014“ elnevezésű legrangosabb szlovákiai szólótáncversenyen aranysávos minősítésben részesültek, míg énekes szólistájuk Benko Fruzsina a Fölszállott a páva elnevezésű televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen ért el jelentős sikereket. A Rakonca Néptáncegyüttes a régión belüli kiemelkedő munkája jeléül 2004-ben elnyerte a „Nógrád Közművelődéséért” díjat.
Az együttes vezetői Varga Lia és Varga Norbert.

Forrás: hagyomanyok_haza_logo
Hagyományok Háza http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12282/
Fotó: Schnelczer Zoltán

Rövid URL
ID74007
Módosítás dátuma2016. január 17.

Hibát talált?

Üzenőfal