Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Értékmentéssel is foglalkozik a pozsonyeperjesi Mozgáskorlátozottak szervezete

Értékmentéssel is foglalkozik a pozsonyeperjesi Mozgáskorlátozottak szervezete

A Mozgáskorlátozottak Dunaszerdahelyi Járási Szervezete az alapszervezetekkel együttműködve július 14-án Királyfiakarcsán találkozót szervezett a tagságnak.

A Petőfi parkban megvalósult rendezvény, amelyet Kukorica Fesztivál néven emlegetnek a résztvevők, jó alkalom arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek, pihenjenek és szórakozzanak az ide látogatók. A rendezvényen ott voltak a pozsonyeperjesi helyi szervezet tagjai is és a találkozó után megkoszorúzták Zsilinszky István királyfiakarcsai síremlékét is. A valamikori pozsonyeperjesi kántortanító több mint 100 éves sírhelyét a Mozgáskorlátozottak Pozsonyeperjesi Helyi Szervezete újította fel.

A kántortanító

Zsilinszky István 1827-ben született, 1849-től 54 éven keresztül volt kántortanító Pozsonyeperjesen. 1906-ban hunyt el, sírja a királyfiakarcsai temetőben található. Az ő közbenjárására gazdakör alakult a faluban. A nagy műveltségű pedagógus nemcsak a gyerekeket oktatta az ábécére, számtanra, de a felnőtt lakosságnak is igyekezett átadni tudását, tapasztalatait. Egész életét az oktatásnak és Pozsonyeperjes kulturális és gazdasági fellendítésének szentelte.

Felkutatták a Zsilinszky István történetét

Az egykori kántortanító emléke a faluban szinte feledésbe merült, csak egy utcanévtábla őrizte meg nevét az utókornak. Dudás Lóránt, a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének elnöke 2010 körül kezdte el kutatni Zsilinszky István történetét.

Fotó: Dudás Lóránt
Forrás: Szabados Kati, Ma7.sk

Rövid URL
ID102993
Módosítás dátuma2018. július 25.

Hibát talált?

Üzenőfal