Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Értékes pillanatok Lakiteleken

Értékes pillanatok Lakiteleken

Értékes pillanatok Lakiteleken a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő nemzeti elődöntőjén.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és a Hungarikum Bizottság tagja valamint Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, a Hungarikum Bizottság titkára meghívására 2017. április 21-én Lakiteleken részt vehettünk a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő nemzeti elődöntőjén.
Felvidéket három csapat képviselte ezen a rangos versenyen. A Felvidéki Értékőrzők vetélkedő országos döntőjéből vezetett idáig az út a Bátkai Alapiskola „Balogvölgyiek csapatának“, a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola „Pázmányosok csapatának“, valamint a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola „Gólyalábak csapatának“.
Iskolánk, azaz a Bátkai Alapiskola tanulóival (névszerint Barta Viktória, Nagy Isabella, Simon Mátyás Béla, Simon Zsuzsa) még előző nap délután megérkeztünk a Lakiteleki Népfőiskola helyszínére. Így alkalmunk nyílt alaposan megismerkedni a környezettel, szemügyre venni az épületeket, a neves személyiségek parkban sorakozó szobrait, a fafaragásokkal és üzenetekkel díszített lócákat, a művészi alkotásokat, megtekinteni a folyosókon elhelyezett kiállításokat, megtapasztalni a parkban és a kiskápolna körül uralkodó áldásos nyugalmat. Gondos kezek készítették el számunkra nemcsak a szállást és a finom ételeket, hanem a vetélkedőt is.
A megnyitón a Kölcsey-ház előadótermében Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke üdvözölte a résztvevőket. Az általános iskolákból érkezett, a megyei fordulókon továbbjutott és a külhoni (erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és felvidéki) 27 csapat számára a Tisza Vendéglő nagytermében zajlott a verseny, amelyet a szervezők pozitív pedagógiai eszközökkel tettek játékossá, örömtelivé és építővé. Maga a vetélkedő öt fordulóból tevődött össze. Először a csapatok a „házi feladatukat”, azaz egy választott hungarikumot bemutató óriásplakát tervezetét prezentálták a zsűrinek, amelyre mindössze egy perc állt a rendelkezésükre. Ezt követte a HUNGARIKUM-TOTÓ, majd a HUNGARIKUM-MOZI. Az előbbi a tanulók lexikális tudását, az utóbbi az értékek felismerését célozta meg. A tanulóink tetszését a mondanivalóját nagy kreativitással összeállító és humorosan tálaló műsorvezető kisdobos nyerte el, akinek a kalapjából húzták ki a negyedik feladatot, amely szerint egy hungarikumként ismert étel hozzávalóit és elkészítésének módját kellett lejegyezniük. Végül következtek a villámkérdések, amelyek a tanulóknak a Magyar Értéktár ismeretét mérték fel. Díjaztuk, hogy a feladatok megoldáskulcsait is ismertették a délelőtt folyamán.
Míg a zsűri tanácskozott, a szünetben a résztvevők megismerhették az Alpha 1 Pro Edukációs Célú Programozható Humanoid Robotot.
A döntőbe ugyan nem jutottunk tovább, de így is nagy megtiszteltetés volt számunkra részt venni is ezen a rangos versenyen. ÉRTÉKES pillanatokat éltünk át. Köszönjük a lehetőséget! A csapatunk tagjai csodálatos teljesítményt nyújtottak. Büszkék lehetünk rájuk. Az általunk készített HUNGARIKUM-plakát pedig megtekinthető Lakiteleken a tematikus kiállításon.

Gyurán Ágnes, a Balogvölgyik csapatának felkészítő pedagógusa

Forrás: Kiskun TV

További fotók (Bödők Károlytól): ITT!

Rövid URL
ID90963
Módosítás dátuma2017. június 15.

Hibát talált?

Üzenőfal