Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Értékek gyűjtéséről értekeztek az értékőrzők

Értékek gyűjtéséről értekeztek az értékőrzők

A múlt hétvégén Dunaszerdahelyen zajlott az a szakmai értékképzés, amire az ország szinte minden szegletéből érkeztek. A rendezvényt a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet rendezte, annak koordinátora Kárpáti Árpád, a NMI Művelődési Intézet Nkft. Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője volt.
A Nemzeti Művelődési Intézet két éve az országhatáron túli régiókban is szervez képzéseket elsősorban kulturális területen dolgozóknak, civil szervezeteknek, intézményvezetőknek. Ezelőtt Erdélyben és Vajdaságban voltak már hasonló összejövetelek, most itt első alkalommal az Értékfeltárás a közösségekben című képzés valósult meg. Az előzetes várakozás ellenére sokkal többen és távolabbi helyekről érkeztek. „Az látszik, hogy a Csemadok helyi települési szervezeteit tudták megszólítani a szervezők, úgyhogy nagyon sokan a helyi Csemadok aktivistájaként és segítőjeként érkeztek” – magyarázza Kárpáti Árpád. Amikor Magyarországon 2012-ben a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény megszületett, települési, és megyei értéktárakat hoztak létre, és lehetővé tette ez a törvény, hogy külhoni értéktárak is létrejöjjenek. „Ez volt, ami löketet adott, és emiatt tömegesen alakultak az értéktárak, de a Felvidéken más a helyzet, mert itt az értékfeltárásnak nagyobb múltja van, aminek egyik úttörője a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet. Ami elindult, az példaértékű és úgy gondolom, hogy az egész Kárpát-medencében ennek egy mozgalom-jellege kell, hogy legyen. A Magyar Kormány részéről ehhez kapcsolódóan támogatások is vannak. Több olyan program akad, amely módszertani ötleteket ad át, akár egy értékőr tábort is lehet említeni, ahol a fiatalokat vonják be ilyen típusú tevékenységbe, vagy most már audiovizuális eszközökkel rögzítik azt, amit ők egy-egy településről értéknek tartanak. Azt gondolom, hogy ez a folyamat jó irányban halad. Egyre több szakirodalom jelenik meg, egyre több módszertani anyag, itt is cserélgettük őket, hiszen többen hoztunk. Azt gondolom, hogy minél több ilyen rendezvényre szükség van” – hangsúlyozta Kárpáti. A háromnapos képzés során a résztvevők megismerkedhettek egyesek településén működő értékfeltárások folyamatával és módszereivel, illetve tapasztalatokat is cserélhettek.

Angyal Sándor

Résztvevők:
Angyal Sándor, Dunaszerdahely; Bödők Károly, Csicsó; Bóžing Tibor, Pozsonyvezekény; Farkas Márton, Ipolynyék; Gyurán Ágnes, Bátka; Horváth Mária, Dióspatony; Huszár László, Dunaszerdahely; Kantár Éva, Szímő ; Kárpáti Árpád, Budapest; Kárpáti Árpádné, Budapest; Kepe Kocon Lili, Muravidék, Lendva; Kis Róbert, Kisújfalu; Kondás Aranka, Kistárkány; László Horváth Katalin, Nagyszarva; Neszméry István, Réte; Pápes Jolán, Ógyalla ; Sárai András, Zselíz; Sebők Csilla, Bátka; Stresnyák Gábor, Szenc; Subrt Peter, Leléd; Takács Róbert, Egyházfa; Takács Zoltán, Naszvad

Előadók:
• Kárpáti Árpád, a NMI Művelődési Intézet Nkft. Kiemelt Programok Igazgatóságának vezetője
• Máté Lászlóné, a NMI Művelődési Intézet Nkft. Nógrád-megyei irodavezetője
• Strešňák Gábor, a Szenci Városi Múzeum vezetője, levéltáros – történész
• Bödők Károly, a csicsói értéktár bizottság elnöke
• Huszár László, a SZMMI igazgatója

Rövid URL
ID104933
Módosítás dátuma2018. november 19.

Hibát talált?

Üzenőfal