Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Emlékezés a “málenkij robotra” Nagybalogon

A hetven évvel ezelőtt történt tragédiára, a “málenkij robotra”, emlékeztek Nagybalogon 2014. január 3-án.
Az emlékműnél szép számmal összegyűlt emlékezőket a község vezetősége nevében is köszöntötte Pál Csaba, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke. A műsorban elhangzott néhai Pál Dénes orosz fogságban írt verse Pál Gabriella előadásában. A történelmi áttekintésben Koós István többek között elmondta, hogy 1945. január 18-án a Szovjet Vörös Hadsereg katonái 136 nagybalogi fiatalt hurcoltak el, több évig tartó rabszolgamunkára. A hazatértek közül ma már csak négyen élnek. (Sajnos, egészségi állapotuk miatt már egyikük sem tudott a megemlékezésen részt venni.)
A Szivárvány Énekkar két éneke után a koszorúzás, valamint a huszárbandérium tisztelgése és a Szózat közös éneklése következett. A rendezvény az emlékműnél a táborokban “takarodót”, jelentő In Silencio trombitaszólóval zárult. A meghívott vendégeket ezt követően a helyi alapiskolában Csúr Tibor, Nagybalog Község polgármestere fogadta.
A rendezvényt jelenlétével megtisztelte az Ózdi Vitárius István Huszár Bandérium küldöttsége, Vitko Egon kapitány vezetésével, ill. Tamás Ilonka néni, lányával, Judittal.

Pál Gabriella

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Rövid URL
ID63901
Módosítás dátuma2015. január 12.

Hibát talált?

Üzenőfal