Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Élve zenélő Felvidék – felhívás

Élve zenélő Felvidék – felhívás

Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete nyilvános felhívásában arra buzdítja a felvidéki önkormányzatokat, fesztivál- és koncertszervezőket, falunapok kultúrfelelőseit, továbbá a klubtulajdonosokat és egyéb zenei programok összeállítóit, hogy az igényes zenei élmény érdekében támogassák az élő zenét játszó produkciókat, azon belül is elsősorban a felvidéki magyar fellépőket.

Öt évvel ezelőtt Póka Egon (ex Hobo Blues Band, ex P. Mobil etc.), a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatójának kezdeményezésére a Kőbányai Önkormányzat határozatban tiltotta be a közpénzi finanszírozású playback előadásokat, vagyis a zenére történő nyilvános „tátogást”, mint „a hallgatóság tudatos becsapását”. A precedens értékű határozatot azóta más önkormányzatok (pl. Eger) is megszavazták. A SZMAZE is támogatja ezt a kezdeményezést, úgy érezzük azonban, hogy a tiltás felvetésével első körben csak haragot gerjesztenénk, jobb esetben értetlenségbe ütköznénk, így a tiltás helyett elsősorban a valódi, vagyis az „élőzenés” produkciók támogatása, presztízsének növelése a fő célunk. Ne a jogi paragrafusok, vagy a rendezvény anyagi profitja, hanem a zene és annak szeretete, tisztelete legyen középpontban! Szeretnénk, ha a koncertek szervezői zenei műfajoktól függetlenül az élőzenét, azon belül is a szlovákiai magyar előadókat preferálnák, ezáltal is munkát és/vagy lehetőséget biztosítanának a sok tehetséges felvidéki muzsikusnak és zenekarnak, mind hivatásos, mind amatőr vonalon. Ennek érdekében hoztuk létre Élve zenélő Felvidék nevű kezdeményezésünket.

Célunk továbbá, hogy a szervezők ne csak a professzionális, hanem az amatőr előadók, zenekarok, csoportok tiszteletdíját és a mindenkori törvényileg meghatározott útiköltségét is térítsék meg, ezzel ösztönözve a fellépőket a felismerésre, hogy a kitartó munkának, és egy színpadképes élő produkció megteremtésébe fektetett időnek, energiának és pénznek az ő esetükben sem csak eszmei, hanem igazi kulturális értéke is van. Nem lenne rossz, ha ezek a tények nemcsak a koncertszervezőkben, hanem magukban az amatőr zenészekben és a közönségben is tudatosulnának, ugyanis gyakran előfordul, hogy egyesek önköltségen, ráfizetéssel, anyagi juttatás, illetve reklám- vagy marketing szolgáltatás hiányában is, azaz ellenszolgáltatás nélkül, szó szerint a semmiért vállalnak fellépéseket, ezáltal elpazarolva tehetségüket.

Hangsúlyozzuk, hogy az „élőben” előadott produkciók tárháza szinte végtelen, hiszen akármilyen stílusú, hangszerelésű és bármilyen hangszeren előadott zene belefér, függetlenül attól, hogy akusztikus, elektromos, illetve elektronikai hangszereken adják azt elő.

Playback előadásnak minősül:

 • az énekesek vagy vokalisták esetében a gépzenei bejátszásra vagy hangszeres alapra történő „tátogás“
 • a hangszeresek esetében a gépzenei alapra történő játszás imitálása (pl. nem bekapcsolt gitáron való „prüntyögés” vagy bekapcsolt szintetizátor billentyűit nem érintő, felettük átsikló kéz „cikázása”)
 • DJ-k esetében pusztán a zeneszámok adathordozóról való nyilvános lejátszása konferálással vagy konferálás nélkül.

 

elve-zenelo-felvidek2016-2

Tisztában vagyunk azzal, hogy felhívásunk teljesítése a szervezők (és egyes fellépők) számára némi bevételkieséssel és bizonyos előadóknak a saját szemszögükből nézve „presztízsveszteséggel” jár, de egy nagyszabású rendezvény esetében ezek a költségek eltörpülnek az egyéb kiadások mellett, és cserébe

a közönség

 • sokkal színvonalasabb produkciót lát,
 • elkerüli a nyilvános csalást és az átverést,
 • sokkal több felvidéki magyar tehetséget ismerhet meg,


a szervező

 • sokkal színvonalasabb produkciót hozhat létre,
 • presztízse növekszik, szakmai körökben fejlődik,
 • fellépői hálásak lesznek neki,


a fellépő

 • sokkal színvonalasabb produkciónak lesz részese,
 • elégedettebb lesz, ami produkciójára is hatással lehet,
 • megtisztelve, és méltó módon értékelve érzi magát.

 

Mindezeket tekintetbe és figyelembe véve a jövőben háromnívólistát és egy feketelistát vezetünk be. A nívólistákra természetesen azok az intézmények, szervezetek, szervezők kerülnek, akik a következő kritériumokat, vagy azokból legalább egyet betartanak:

 • a playback kizárása,
 • legalább 60%–ban hazai magyar előadók preferálása, és felléptetése,
 • tiszteletdíj és útiköltség térítése, valamint az egyéb infrastrukurális igények kielégítése, mint pl. öltöző biztosítása amatőr zenészek esetében is.

 

Az első kritérium, tehát a playback kizárása, a nívólistára kerülés érdekében kötelező jellegű, vagyis nem kikerülhető. Aki csupán ezt teljesíti, azt a bronzlistán vezetjük, aki két kritériumot is teljesít, az az ezüstlistára kerül, s aki mindhármat, az a SZMAZEaranylistáján szerepel majd. Aki felkérésünk ellenére egyik kritériumot sem teljesíti, értelemszerűen a feketelistára kerül. Atámogatói listán pedig azok a szervezetek, zenészek, együttesek és magánszemélyek szerepelnek majd, akik eszmeileg támogatják a kezdeményezést.

A félreértéseket elkerülve: természetesen mindenki olyan rendezvényt szervez, amilyet a lehetőségei engednek, vagy amilyet akar, olyan fellépőkkel, akiket szeretne. Semmilyen jogi lépést nem teszünk a jövőben, hogy ezzel befolyásoljuk mások rendezvényeinek szervezését, hiszen ez eleve nem érdekünk, sőt, pusztán ilyen megfontolásból erre jogi lehetőségünk, keretünk sincs. Nem rejtjük azonban véka alá véleményünket, ugyanis az utóbbi évtizedekben a rendezvénykultúra, a rendezvénypolitika és a rendezvénymarketing bizonyos szegmensei negatív irányba mozdultak el (tisztelet a kivételnek), s ezen mindenképpen változtatni szeretnénk a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

Felhívásunkkal eddig szándékosan nem szólítottunk meg senkit, szeretnénk tiszta lappal indítani ezt a kezdeményezést, hiszen nincs bosszantóbb annál, ha egyesek már eleve úgy jelentetnek meg a médiában nyílt leveleket, felhívásokat, hogy ahhoz bizonyos szekértáborok, baráti, eszmei körök csatlakoznak. A többi potenciális résztvevő pedig, még ha szimpatizálna is a kezdeményezéssel, már eleve azt érezheti, hogy csak a „másodhegedűs” szerepe maradna számára, pedig a közös siker eléréséhez minden szervező és szervezet segítségére szükségünk van az élőzenei értékek megőrzéséhez.

Az a szervezet, rendezvényszervező (cég), önkormányzat, klubtulajdonos, zenész, magánszemély stb., aki szimpatizál felhívásunkkal, kezdeményezésünkhöz az info@zene.sk e-mail címen csatlakozhat. Pár hónap múlva szeretnénk jelentkezni a támogatók listájával és egy újabb kezdeményezéssel, ami szorosan összefügg az „Élve zenélő Felvidékkel”, és elsősorban a rendezvénykultúra kommunikációs oldalára fókuszál majd.

Addig se feledjük azonban:

Nem mindegy, hogy „élve“ vagy „élettelenül” muzsikálunk a Felvidéken…

Élve zenélő Felvidék, élvezem én, ő felvidít! :-)

 

Lacza Gergely, elnök (SZMAZE), Mészáros Róbert, alelnök (SZMAZE)

aTEMPO.sk

Rövid URL
ID80771
Módosítás dátuma2016. július 19.

Hibát talált?

Üzenőfal