Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Élményekkel gazdagodva

Élményekkel gazdagodva

Szeptember közepén az abonyi citerazenekar és a békei-sárosfai férfi- és női népdalkör a Felvidék képviseletében sikerrel szerepelt a 28. Kecskeméti Népzenei Találkozón. A sikeres szereplés a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Huszár László segítségével valósult meg, akinek egyébként az itt megrendezésre került, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal konferenciáján sikeres előadása volt „Értékdigitalizálás a Felvidéken” címmel.
Az első nap, szeptember 14-én rendhagyó népzenei órákat tartottak a kecskeméti iskolákban. A békei férfikar a betlehemezés szokását is bemutatta a Piarista Általános Iskola alsó tagozatos diákjai előtt, valóban őszinte érdeklődést váltva ki a gyerekekből.
Este a gálaműsorban mindkét csoport tartott bemutatót a város főterén. A citerazenekar rendkívül színes összeállítása a citerazene hiteles bemutatójának bizonyult, a békeiek a „Csallóköz bemutatása népdalokban” című műsora pedig igaz elismerést váltott ki a közönségből.
A 15-ei, szombati szereplés más szempontból bizonyult rendhagyónak. A Kecskeméthez közeli Kerekegyházán egy nagy szekeres szüreti felvonuláson vett részt mindkét csoport. Ez a felvonulás kivételes élményt jelentett a csoportoknak, ugyanis a település különböző helyein megálló felvonulás közben kellett szerepelniük. Mindkét csoportot nagy örömmel fogadta a falu közönsége.
Összességében elmondható, hogy az abonyi citerások és a békei-sárosfai népdalkörök számára is különleges élményt jelentett ezen a fesztiválon való részvétel, de az is, hogy méltó módon képviselték a Felvidéket és szűkebb pátriájukat, a Csallóközt.

Kovács László

Rövid URL
ID103778
Módosítás dátuma2018. október 1.

Hibát talált?

Üzenőfal