Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Elhunyt Kantár Éva

Elhunyt Kantár Éva

 

fotó: Görföl Jenő

1950-ben született Szímőn, paraszti családban, miután szülei és nagyszülei az akkor még csak hároméves nővérével együtt magyarként átszenvedték a Csehországba való deportálást és meghurcoltatást. Óvodába és alapiskolába szülőfalujába járt, majd az érsekújvári gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1968-ban másodikos középiskolásként részt vett a Magyar Ifjúsági Szövetség megalapításában. Táborozásokat, ifjúsági találkozókat szervezett az itt élő fiataloknak. Később elvégezte a közgazdasági felépítményi középiskolát, és egy évig az érsekújvári Népművelési Intézetben dolgozott. Miután férjhez ment, két gyermeket nevelt fel és megszerezte a nevelő-pedagógusi képesítést. Pedagógiai tevékenységének ideje alatt létrehozta az Almácska gyermek-folklórcsoportot. Legnagyobb sikerüket az István, a király oratóriumjátékkal érték el, amellyel még Magyarországon is felléptek. Hat alkalommal valósította meg az óvodás és iskolás gyerekek számára az Égig érő fa mesemondó versenyt.
A kultúra, főleg az irodalom és a zene szeretetét már gyermekkorában magába szívta, amikor elkezdett zenét tanulni és harmonikázni az iskolai rendezvényeken. A Csemadok munkájába már ekkor belekóstolt. 13 évesen szervezett egy zenekart, amelynek harmonikása, majd a színjátszó csoport tagja, később pedig az éneklőcsoport megalapítója volt. 1984 óta hűségesen vezeti a helyi Rozmaring Népdalkört, 1987-től pedig a Csemadok Szímői Alapszervezetének elnöke. 2003-tól a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának tagja, és az utolsó tisztújítás óta az elnöki tisztséget is ő tölti be.
A rendszerváltás idején, mint a nemzet napszámosa, szükségét érezte annak, hogy részt vegyen a politikában. Tagja volt a Független Magyar Kezdeményezés alakuló csoportjának. Később az Együttélés elnöke és az MKP elnöke lett. Az iskolai oktatásban eltöltött 35 év alatt 12 éven keresztül a szímői magyar iskola iskolatanácsának volt az elnöke. 1984–től rendezője a Vág-Menti Találkozónak, melynek évente más-más témát adnak. Arra is volt példa, hogy a rendezvényen átadták a Vág-mente legjobb hagyományőrzője címet.
2003-tól fia, Kantár Csaba a fiatalon elhunyt költő-író emlékére évente Ifjúsági Találkozót rendeznek az általa alakított Levédia körrel közösen és a fiatal íróknak, alkotóknak, tehetségeknek átadják a Kantár Csaba Ifjúsági Irodalmi és Közéleti Díjat.
Kantár Éva kezdeményezésére Szímő község főterén számos kopjafát állítottak: 1998-ban a Honfoglalás emlékére, 2000-ben Millenniumi Haranglábat, 2010-ben Összetartozás emlékoszlopát a trianoni évfordulóra, 2011-ben rovásírásos táblát Jedlik Ányos felirattal, 2014-ben a Kitelepítettek emlékoszlopát.
1999-ben emléktáblát helyeztek el a Csemadok fennállásának 50. évfordulója tiszteletére.

Struhár Izrael Diána, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának alelnöke

Temetésére 2022. február 16-án, szerdán 14.00 órakor a szímői temetőben kerül sor.

TelepülésSzimő [Zemné]
Rövid URL
ID127895
Módosítás dátuma2022. február 15.

Hibát talált?

Üzenőfal