Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Elhunyt Balogh Csaba

Elhunyt Balogh Csaba

Mély megrendüléssel vettük a hírt, hogy 78 éves korában elhunyt Balogh Csaba szeretett és elismert zenetanár, karnagy, tankönyvíró. Alapiskolai tanulmányait Alsószeliben kezdte 1948-ban, majd a Felsőszeli Nyolcéves Alapiskolában folytatta. A Galántai Tizenegyéves Középiskolában érettségizett (1959). Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi majd nyitrai székhelyű Pedagógiai Intézetben végezte, ahol 1963-ban magyar nyelv és irodalom−történelem−zenei nevelés szakos tanári képesítést nyert. A galántai Kilencéves Alapiskolában tanít (2002-től nyugállományú pedagógusként). 1965-ben alapította a most már Kodály Zoltán nevét viselő Alapiskola Gyermekkarát, amely azóta is működik. Több hazai és magyarországi kórussal tartanak fenn baráti kapcsolatot. Tizenöt alkalommal vettek részt sikeresen a Csengő Énekszó fesztiválon.

Vendégkórusként a Kodály Napoknak valamennyi rendezvényén részt vettek. A kórus közreműködött a Ghymes Együttes „Tűzugrás” és „Rege” című lemezfelvételén. 1969-től tagja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának.

1969-ben megalapította a Galántai Gimnázium Leánykarát, amelyet 1976-ig vezetett. Stirber Lajos kollégájával az alapiskolák 5. és 6. évfolyama számára zenei nevelés tankönyvet és módszertani segédkönyvet szerkesztett. Több éven keresztül tagja, sőt vezetője volt a Járási Módszertani Központ zenei szakbizottságának, valamint a Csemadok Járási Bizottsága zenei szakbizottságának. 1991 és 1993 között iskolaigazgató volt.

2002-ben elérte a nyugdíjkorhatárt, de a nyugdíj mellett továbbra is tanított és vezette az iskolája gyermekkarát.

_____________

A Galántai Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkarának versenyműsora a XV. Csengő Énekszó kórusfesztiválon (2013. május 29., Érsekújvár). Vezényel Balogh Csaba.

2015-ben 50. évfordulóját ünnepelte a kórus. A kórustagok állandóan, szinte évről évre változtak, egyetlen ember, aki viszont 50 éven át rendületlenül ott volt a heti próbákon az évenkénti több tíz eladáson, az Balogh Csaba… (Forrás: Galántai Kodály Zoltán Alapiskola)

2015-ben többedmagával átvehette a Csemadok Életmű Díjat (Stirber Lajos laudációja 12:30 perctől, forrás Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet):

A szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiváljának XVI. évfolyamát Érsekújvárban a Lovardában tartották 2016. május 26-27-én. A Galántai Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara élén Balogh Csaba.

Vezető videó:

A XVII. Csengő Énekszó kórusversenyt 2019. május 9-10-én tartották Érsekújvárban. A galántai Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara 1965-ben alakult, alapítója és karnagya Balogh Csaba. Járási versenyek rendszeres résztvevői, többször jártak a Mládež spieva kerületi versenyen is. A Csengő Énekszón 15 alkalommal vettek részt. Vendégkórusként felléptek a Kodály Napok összes évfolyamán.

Műsorukon:

  • Várnai Ferenc-Babits Mihály: Mindenik embernek
  • Giovanni Pierluigi da Palestrina-Nádasdy Katalin: Egy márványszoborhoz
  • Bárdos Lajos-Dr. Márkus Miklós: Szellő zúg
  • Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő
  • Kocsár Miklós-Nagy László: Adjon az Isten
Rövid URL
ID121706
Módosítás dátuma2020. május 11.

Hibát talált?

Üzenőfal