Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Egyéb – Nyílt levél a kassai magyar főkonzulátus megszüntetése ellen

Nagy felháborodást váltott ki a régió magyarsága körében a Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusa – tervezett bezárásának híre…

Nagy felháborodást váltott ki a régió magyarsága körében a Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusa  –  tervezett bezárásának híre. A külügyi intézmény, amely a város központjában van, az elmúlt években nemcsak a Magyar Köztársaság állampolgárainak nyújtott  segítő szolgálatot és biztosított érdekképviseletet,  de szimbolikusan a városban élő magyar nemzetiségű lakosságot is bátorította, segítette – a  nemzeti ünnepek alkalmából szervezett megemlékezéseivel, a helyi magyar intézmények és szervezetek kulturális rendezvényein való részvételével.

A Kassai Magyar Főkonzulátus a régióban élő magyar kisebbség számára erkölcsi támogatást is nyújt. Érthetetlen, hogy a bezárást pont abban az időszakban tervezik, amikor a két ország között feszült a politikai helyzet, a felvidéki magyarság számára pedig egyre problematikusabb a szlovák-magyar együttélés. A két ország jelenleg kiélezett politikai viszonyában Magyarország külügyi képviselete bizonyos értelemben védelmet jelent a határon túli magyarság számára is.

Magyarország és Szlovákia európai uniós tagsága, valamint a határok könnyebb átjárhatósága, magával hozta a határ menti térségekben a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítését, a regionális együttműködést, s ebben a vállalkozásokat erősítő pozícióban jelentős szerepet tölt be a kassai magyar főkonzulátus is. A határok elválasztó jellegének csökkentésével és a kétoldalú együttműködések megerősítésével mindkét oldalon az elmaradottabb térség fejlesztési perspektívája és az elérhető pénzügyi programok közös megszerzésének lehetősége villant fel.  A konzulátus bezárása számos, már beindult – és még csak tervezett közös vállalkozás megfeneklését eredményezheti. Mivel a Magyar Köztársaság pozsonyi székhelyű nagykövetsége a keleti régióban működő gazdasági csoportosulások számára is nagy távolságra van a kassai főkonzulátus bezárása az itt működő vállalkozások számára is nehezítené az ügyintézést.

Kassa – Miskolc testvérvárosok között is reményteljes együttműködés indult be az utóbbi időben a gazdaság, az oktatás és a kultúra területén is.  A Kassa-Miskolc expo, melynek második évfolyamára ősszel kerül sor Kassán: a Miskolci Nemzeti Színház együttműködése a Kassai Állami Színházzal vagy a magyar nyelvű Thália Színház társulatával, mindez csak néhány szelet a reményteljesen alakuló együttműködésből.

Aggódunk, hogy a kassai külügyi képviselet megszüntetésével,  derékba fog törni ez a nemes igyekezet.

A jövő Európája a régiók Európája lesz. A kassai Magyar Főkonzulátus fontos láncszeme  a régióban élő emberek  békés együttélésének.

Ezért tiltakozunk a Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusának tervezett bezárása ellen. Kérjük a felelős állami és külügyi szerveket, fontolják meg milyen következményei lehetnek egy ilyen lépésnek és értékeljék át döntésüket.

Kolár Péter
A kassai VV elnöke

Csatolmányok:

Rövid URL
ID33946
Módosítás dátuma2009. május 28.

Hibát talált?

Üzenőfal